Хирургът проф. Красимир Мурджев ще бъде отличен със званието „Почетен гражданин на Пловдив” посмъртно. Това решение бе взето единодушно на днешното заседание на Общинския съвет.

Медикът има безспорен принос в обществения живот, научните изследвания, здравеопазването и образованието, а дейността му приживе бе неразривно свързана с обществения живот на града, с което допринесе за негово развитие и национален престиж.

Проф. Мурджев е роден на 10 януари 1964 г. в Пловдив. Завършва внезапно жизнения си път на 22 ноември 2016 г. Придобива висше образование по Медицина във ВМИ-Пловдив през 1987 г. и второ по „Здравен мениджмънт” в МУ-Пловдив през 2009 г. Има две специалности – по Обща хирургия и Гръдна хирургия. Преминава обучение и в специализиран курс по Лапароскопска хирургия под ръководството на проф. Лебсен. Защитава дисертация на тема „Доброкачествени хирургични заболявания на щитовидната жлеза – анализ на промените в клетъчния и хуморален имунитет преди и след оперативно лечение” през 2006 г. От 2008 г. е доцент, а от 2014 г. – професор по гръдна хирургия при МУ-Пловдив, национален консултант по хирургия.

Проф. Мурджев е с близо 30 години трудов стаж, по-голямата част от който в Клиниката по гръдно-коремна хирургия в УМБАЛ „Св. Георги“ и Катедрата по специална хирургия към Медицинския университет в града.