По тревога тази сутрин са вдигнати в небето два испански изтребителя. Те са излетяли от авиобаза „Граф Игнатиево“ и са изпълнили мисия.

От Министерство на отбраната поясниха преди минути, че е имало въздушна активност на границата на нашата зона за отговорност над Черно море.

Причината за решението на оперативното ръководство да бъдат активирани именно те е днешното събитие, на което получават сертификация за изпълнение на мисията Air Policing съвместно с българските ВВС.

От Министерството посочиха още, че няма основания за тревога, защото българските въздушни граници не са нарушавани.

 

 

Засечени били чужди самолети, които са се придвижвали в източната зона над Черно море. Испанските пилоти обаче не са успели да ги идентифицират, тъй като са се оттеглили бързо. Два изтребителя Юрофайтер и два МиГ-29 бяха сертифицирани на церемония в авиобазата край Пловдив. Те ще изпълняват задачи по охраната на въздушните ни граници до 31 март.

След това се очаква да пристигнат бойни самолети от Нидерландия. Командващият ВВС ген. Димитър Петров заяви, че ще направят всичко възможно да бъде използван максимално ресурсът на нашите МиГ-ове, докато дойдат закупените от САЩ F-16.

"Необходимо е да бъдат осигурени средства за резервни части на нашите изтребители, за да могат да изпълняват своите задачи", обясни ген. Петров.

Показаха изтребителите, с които българските и испанските военновъздушни сили ще бранят родното небеМисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки по източния фланг на НАТО

Ето и пълните официалните изявления на Началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-командира и на Обединения център за въздушни операции на НАТО в Торехон бригаден генерал Атанасиос Сектос:

Изказване на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов на церемонията по сертификация на испенските ВВС за съвместно изпълнение на мисията Air Policing с българските ВВС:

В началото искам да приветствам нашите колеги от Съвместното оперативно командване на ВС на Испания, Обединения център на НАТО за въздушни операции в Торехон и от ВВС на Испания с „добре дошли в Република България”! Убеден съм, че Вашето присъствие тук и сега ще допринесе за гарантиране сигурността на Алианса в региона на Югоизточна Европа и в частност за осигуряване въздушния суверенитет на страната ни в условията на променена среда за сигурност.

Искам да подчертая, че още от месец март 2004 г. Република България изпълнява успешно всички поставени задачи в съответствие с Постоянно действащия план за ПВО и ПРО на НАТО, регламентиращ дейностите на съюзните държави в мирно време, по време на криза и при военен конфликт. Военновъздушните ни сили успешно носят дежурство за контрол и охрана на въздушното пространство (мисия Air Policing - еАР) в рамките на Интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО в Европа (NATO Integrated Air and Missile Defence System (NATINAMDS).

Страната ни се е присъединила и към Мерките за гарантиране на сигурността на съюзниците по източния фланг на НАТО в Европа и е декларирала своята готовност за усилване на тази мисия със съюзнически сили от собствена територия. Както всички знаем, към еАР се пристъпва в отговор на ситуации в отделни региони на Алианса, изискващи демонстриране на решимост и ангажимент на НАТО към колективната отбрана. В изпълнение на това военно-политическо решение, мисията еАР вече беше успешно изпълнявана съвместно със сили и средства от ВВС на Република Италия и на два пъти от ВВС на САЩ в Европа.

Считам, че на базата на натрупания опит при съвместното изпълнение на съюзническите си задължения, страната ни продължава да развива своите способности по посрещане и осигуряване на съюзнически самолети за изпълнение на мисия еАР. Убеден съм, че командването на авиобаза Граф Игнатиево е в състояние да осигури на своите испански приятели всички необходими условия, съгласно постигнатите договорености. Министерството на отбраната и Щабът на отбраната също имат готовност да подпомагат успешното изпълнение на поставените задачи.

Бих искал да споделя мнението си, че предвид честотата на предизвикателствата в международното въздушно пространство над Черно море е почти сигурно, че испанските пилоти, носещи дежурство, ще придобият ценен реален опит в прехващането им. Мога да споделя, че това беше един от изводите на италианските колеги след успешното изпълнение на задачите през 2017 г.

В заключение искам още веднъж да Ви уверя, че политическите и военните ръководители на Република България считат, че като надежден член на Алианса ще продължим да поемаме своя дял от отговорност по изпълнението на мерките за гарантиране на сигурността в източния регион на отговорност на НАТО. Имаме амбицията, че сме член на елитната група военновъздушни сили за Източна Европа и затова българското правителство прави всичко възможно в най-кратки срокове да осигури необходимата адекватност и ефективност на Военновъздушните ни сили чрез придобиване на изтребителите F-16, като част от усилията на страната за модернизиране на ВВС. Поддържането на способности за изпълнение на мисията Air Policing и създаването на условия за усилване на охраната на въздушното ни пространство от съюзниците при необходимост остават наша приоритетна задача.

Накрая искам още веднъж да изкажа своята увереност, че съвместната мисия по усилен Air Policing ще бъде успешно изпълнена при стриктно спазване на всички стандарти за безопасност на полетите.

Изявление на командира на Обединения център за въздушни операции на НАТО в Торехон бригаден генерал Атанасиос Сектос на церемонията по сертификация на испанските Военновъздушни сили за изпълнение на мисията по охрана на въздушното пространство, съвместно с българските Военновъздушни сили:

Господин началник на отбраната, Ваше Превъзходителство, господин началник на щаба на ВВС, генерал-лейтенант Брако, уважаеми гости, госпожи и господа,

Като заместник-командир на Обединения център за въздушни операции на НАТО в Торехон и от името на Генерал Джефри Харигиан, командир на Обединеното военновъздушно командване на НАТО бих желал да ви благодаря за възможността да поднеса сертификата за готовност за мисия на подразделението от испанските военновъздушни сили в България.

Благодаря и на двете страни (България и Испания), че одобрихте изпълнението на тази дейност, което още веднъж показва, че НАТО е силен алианс, в рамките на който никоя държава не противостои сама. Испанското подразделение е готово да поеме отговорностите си заедно с българските ВВС за изпълнението на мисията Air Policing над тази част от Европа.

Мисията на НАТО, Air Policing, е част от принципа за колективна отбрана като основен стълб на алианса. Тя демонстрира спойката на съюзническите сили да защитават и да възпират всяка потенциална заплаха. Тя осигурява безопасността и сигурността на въздушното пространство на териториите на държавите-членки чрез използване на системата за командване и управление, въздушните системи за разузнаване и контрол, както и чрез носенето на бойно дежурство, осъществявано във всяка съюзническа военновъздушна база.

Откакто, през 2014 г., усиленият Air Policing беше въведен като една от мерките на Алианса, няколко съюзнически страни допринасят активно за усилването на сигурността във въздушното пространство над Европа, не само тук в България, но и в други държави-членки.

От средата на февруари до април 2022 г. испанското военновъздушно подразделение от четири оперативни изтребителя и прилежащият личен състав ще изпълняват мерките за сигурност на НАТО, подпомагайки българските ВВС при изпълнението на мисията за усилен Air Policing. Те са подходящо обучени и квалифицирани за изпълнението на тази задача. Бих искал да обърна специално внимание на пълната всеотдайност на всички хора, участвали в процеса по сертифициране, въпреки пандемията и конкретно на българските власти и на целия личен състав на авиобаза „Граф Игнатиево“.

НАТО е най-ефективният военен алианс. Пилотите от 14-то крило от испанските ВВС ще носят бойно дежурство заедно с българските изтребители, когато е необходимо. Всички мисии са напълно интегрирани в българската система за отбрана. Те са контролирани от Центъра за военновъздушен контрол на полетите в София, намират се под тактическото командване на Обединения център за въздушни операции на НАТО в Испания и се ръководят от Обединеното военновъздушно командване на НАТО в Германия. Това е един добър пример за сътрудничеството и солидарността, който споделяме в Алианса.

Искам да изкажа своята благодарност към българските и испанските ВВС, към целия им личен състав, за високото ниво на всеотдайност, което позволи мисията по усилена охрана на въздушното пространство да се реализира. Военновъздушните сили на двете страни ще работят заедно за сигурността на въздушното пространство на Алианса.  

Имам удоволствието да поднеса на подразделението от испанските военновъздушни сили сертификата за готовност за мисията.