Човешкото състрадание и отзивчивост в ситуации като тази в пострадалите от потопа черномороски курорти са важни. Още по-полезни са когато са навреме. Но се оказва, че това не е достатъчно - липсва достатъчно строителна техника. За това стана ясно от думите на ръководителя на доброволците в Царево Димитър Йовнов.

„Благодаря на всички, които се опитват да помогнат на Царево“. Това каза Димитър Йовнов, ръководител на доброволците, помагащи за възстановяването на общината от вчерашното бедствие.

Той координира усилията на 60-ина мъже и жени, които се грижат за предотвратяването на щетите от потопа, пише Флагман. В тяхна подкрепа са и 30-ина специализирани и добре подготвени доброволци, които са под юрисдикцията на Кризисния щаб - водолази, специалисти с високотехнологични дронове, които обследваха пострадалите територии и добре подготвени хора, преминали обучение.

Йовнов втори ден е „на терен“. Обходил е и се опитал да помогне във всички пострадали населени места – Бродилово, Кости, Ахтопол, Варвара и Царево.

Споделя, че е срещнал много примери за човечност – хора, които са приютили напълно непознати, ресторантьор от „Арапя“, приел 6 семейства, или пък други, които споделят обяда си с близки по съдба.

Димитър Йовнов е бизнесмен, инвеститор в сферата на туризма. Доказал е, че умее да управлява и вдъхновява хора. Заради това бе избран за естествен лидер на доброволци и в следващите дни ще съгласува дейността им с Кризисния щаб.

В пострадалите населени места той установи дерета пълни с дървета и боклуци, компрометирани мостове, разбита инфраструктура и наводнени частни имоти.

Доброволците със собствена техника започнаха да почистват част от проблемните места, защото по тях все още се събира доста вода, която отклонява към частни имоти и нанася поражения.

Димитър Йовнов е категоричен, че Кризисният щаб работи безупречно и в последните часове е взел своевременно бързи и много точни решения. Посочва за пример светкавичния избор на алтернативни трасета при пропадането на двата моста в района на Нестинарка.

Той подчертава, че основните нужди са свързани с липсата на достатъчно строителна техника.

„Останаха места, които не могат да се почистят с човешка ръка. Нужни са ни багери, тежка механизация и кранове. Това е цел №1 в следващите дни. Призовавам, ако има желаещи с необходимата техника, които могат да помогнат на Царево, да се свържат с нас, ще са ни много полезни“, допълни той.

Димитър Йовнов е прагматик. Призовава бедствието в Царево да не се политизира. „Днес срещнах много хора, които са съсипани физически и психически. За съжаление на техен гръб някои си правят кампания. Нека да оставим изборите на заден план. Сега е важно да се справим с пораженията от бедствието“, каза той.