Поскъпването на хранителните стоки продължава. Това сочи индексът на тържищните цени. От началото на годината равнището му скочи с почти 7 на сто. Според директора на най-голямата зеленчукова борса в Южна България край село Първенец Илия Гатев надценките са много ниски.

„При нас проверки има непрекъснато както от НАП, така и от Агенция по храните, тъй като има много търговци. Те нямат притеснение от това, тъй като продават на много ниски надценки, понякога става въпрос за 10-20 стотинки”, заяви Гатев.

По думите му 5 лева е цената на едро на пристигащите оранжерийни домати и краставици.

"1 лев по-скъпи са средно на килограм отколкото миналата година. До месец ще имаме нормални цени и повече продукция", смята Гатев.

"Много от търговците продават с надценка 20 стотинки на килограм, което не увеличава цените за крайния потребител. Извън тържището могат да се търсят подозрения за спекула. От 2020 г. сме в криза, откакто се вдигнаха цените на горивата. Много от търговците натрупаха загуби, това се отразява днес, когато сме стигнали нива на инфлацията от 20%. Българската стока е с по-високи цени, но тя вече е и дефицитна. По-скъпи са най-вече доматите и краставиците, но това се дължи на ръста в цените на торове и препарати. Това се дължи основно на повишените разходи", обясни той. 

Борсата край Първенец, пловдивски пазар и супермаркет – каква е разликата в цените?Търговци прогнозират, че ще плащаме още по-скъпо за плодове и зеленчуци