Балът е прекрасен ден, но животът тепърва предстои! С този призив днес представители на пловдивската прокуратура и полиция се обърнаха към абитуриентите. Двете институции са започнали масирана кампания, за да предотвратят трагични случаи по време на предстоящите балове. 

Представители на Областната дирекция са посетили всички училища в областта, а заедно със служители на пожарната и Агенцията за безопасност на храните са проверени ресторантите, в които ще се провеждат тържествата, и нощните клубове. Най-засилени ще бъдат мерките за безопасност от 19 до 26 май, като в този период освен баловете се провеждат и матурите за зрелостниците и седмокласниците. Пикът на празниците ще бъде на 24 и 25 май, когато на бал ще отидат близо 4000 абитуриенти.

"По всички кръстовища и местата, където се провеждат баловете, ще има засилено полицейско присъствие. Патрулните автомобили са оборудвани с камери, които ще заснемат всички нарушения, а след това извършителите им ще бъдат глобявани, предупреди директорът на полицията ст. комисар Атанас Илков. Той призова младите хора да прояват разум и да не рискуват живота си заради мимолетна емоция.

Шефът на Районна прокуратура Чавдар Грошев припомни, че водачите, заловени след употреба на арлкохол и наркотици, носят наказателна отговорност, а също така предупреди, че дрога тестовете отчитат наркотици, употребени няколко дни по-рано. 

Миналата година в периода 20 - 26 май са регистрирани "дяволските" 666 нарушения, като повечето от тях са за превишение на скоростта. В тази цифра обаче не влизат санкционираните шофьори и абитуриенти, които висят по прозорците на лимузините или се возят изправени през люковете. Пътниците, които нарушават правилника за движение, също могат да бъдат санкционирани, напомниха от полицията, като най-малката глоба е за това, че са били без колан. Сакцията, предвидена от закона, е 50 лева. Употребата на алкохол на обеществени места също е строго забранена.