Добре съм. Сърдечно благодаря на целия персонал, много съм доволен от тях. Раздвижват ме и вече мога да ходя. Това сподели развълнуван дядо Ахмед от Момчилград, на когото екип от Клиниката по ортопедия и травматология на пловдивската Университетска болница „Свети Георги“ извърши сложна органосъхраняваща операция. Хирурзите начело с началника на клиниката проф. д-р Владимир Ставрев отстраниха тумор с тегло над 1,5 кг от коляното на 83-годишния мъж.

Пет дни след операцията бившият миньор, който 39 години е работил под земята, демонстрира пред репортери как ходи с проходилка. Утре или вдругиден дядо Ахмед ще се прибере у дома и отсега се готови да си гледа плодните дръвчета в двора и да се радва на живота си като пенсионер.

 „С поставянето на индивидуалната туморна мегапротеза ще се подобри качеството на живот на човека и той ще се върне в максимална степен до обичайното си ежедневие”, обясни проф. Ставрев.

Преди месец дядо Ахмед го е потърсил и обяснил, че преди 10 години е имал тумор в задколянната ямка и лекари от друга болница са го премахнали. Впоследствие обаче се появил рецидив. При прегледа проф. Ставрев установил наличие на доста голямо туморно образувание. След извършена биопсия то е диагностицирано като липо сарком – злокачествен тумор с риск от метастази.

„Имаше два варианта – ампутация на крайника или операция за отстраняване на тумора и заместване на долната част на бедрената кост с индивидуална мегапротеза. Пациентът избра втория, който е съвременното решение“, обясни проф. Ставрев.

Протезата, която е поставена, е немска. Цената й е 20 000 лева, от които Националната здравноосигурителна каса поема 2700 лева, останалите се доплащат от пациента.

Понеже туморът притискал магистрални кръвоносни съдове и нерви в задколянната ямка, се наложило в продължилата повече от 3 часа операция да участва и съдовият хирург от УМБАЛ „Свети Георги“ д-р Евгений Иванов.

„Това, че пациентът е на 83 години, според нашите разбирания не променя ситуацията. Това, че има поставена лоша диагноза – също. Целта ни е максимално дълго да се съхрани качеството на живот на всеки болен”, посочи хирургът. Неговите наблюдения са, че когато се извърши ампутация, пациентът рухва психически.

Успешната операция е последвана от рехабилитационни процедури и раздвижване. Седмица след нея възрастният мъж вече може да ходи самостоятелно. На 14-ия ден ще му бъдат свалени конците, след което ще бъде подложен на химиотерапия заради разсейки в белия дроб.

Проф. Ставрев обясни, че това е третата им подобна операция, но за първи път е извършена изцяло от екип на Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив без ползването на външен консултант.