Директорът на дирекция „Здравеопазване“ към Община Пловдив д-р Калин Калинов е  подал сигнал до Окръжна прокуратура, с копие до Главния прокурор, до председателя на КПКОНПИ и председателя на Общинския съвет на Пловдив. В него д-р Калинов сигнализира, че проф. д-р Марианна Янева в края на 2016 г. , след като е назначена за управител на „КОЦ – Пловдив“ ЕООД, е подписала договор за закупуването на компютърен томограф, без да извърши необходимата проверка на процедурата. Така е ощетила здравното заведение с 254 777 лв. и е финализира процедурата, подготвена от нейния предшественик д-р Красимир Вальов.

Той напусна поста след скандала, а след това получи и условна присъда от три години заради това, че е ощетил бюджета на онкологичния диспенсер. В четвъртък предстои Общинският съвет да утвърди избора на проф. Янева за управител на „КОЦ – Пловдив“ ЕООД. Като председател на конкурсната комисия д-р Калин Калинов е  подписал протокола за класирането с особено мнение и се е мотивирал с факта, че като временен управител на диспансера в края на 2016 г. проф. Янева е подписала договора за компютърния томограф. Предстои Окръжна прокуратура – Пловдив, да назначи проверка и след това да се прецени има ли данни за извършено престъпление.

Със сигнала е запознат и кметът Здравко Димитров.

В писмо до медиите проф. Янева  заявява, че  е заварила проведена обществена поръчка за избор на изпълнител за доставка, монтаж и въвеждане в експлоататция на 32-срезов компютърен томограф за нуждите на „КОЦ-Пловдив“ ЕООД. Решението за избор на изпълнител вече е било  влязло в сила. „За мен като възложител – в качеството ми на управител на „КОЦ-Пловдив“ ЕООД, макар и временно изпълняващ длъжността, имаше една единствена правна възможност да подпиша договора с избрания изпълнител. Това мое действие е извършено на 19.12.2016 година при така нареченото „условие на обвързана компетентност“, т.е. не съм  имала друг правно издържан ход, освен да подпиша договора с избрания изпълнител. Още повече, докато няма закупен, доставен, монтиран и въведен в експлоатация скенер в „КОЦ-Пловдив“ ЕООД, се ползва платена външна услуга и пациентите се изпращат в други  лечебни заведения за извършване на изследвания за сметка на Онкото” казва проф. Янева.

Миналата седмица сигнал  до местната власт и прокуратурата  относно проведения конкурс за управител на "КОЦ - Пловдив" внесе  и фондация "Грижа за живот България. Сигналът е придружен с подписка от 240 пациенти на онкодиспансера. Ивелина Радева, председател на фондацията заяви, че е силно обезпокоена за бъдещото развитие на лечебното заведение, предвид начина на провеждането на конкурса за управител. Според нея не може проф. Марианна Янева, която спечели конкурса да бъде назначена по две причини. Първо защото е в пенсионна възраст и защото по време на нейното управление е закупен компютърен томограф, който не работи. В сигнала  се настоява конкурсът да бъде отменен и проведен нов. От фондацията смятат, че подобни конкурси трябва да бъдат публични, а не задкулисно провеждани и манипулирани. Номинацията на проф. Янева трябва да се гласува от Общинския съвет на 10-ти септември. На конкурса се явиха петима кандидати, сред които и настоящият управител д-р Парашкев Цветков, който бе класиран на последно място. От Районна прокуратура съобщиха, че по получения сигнал е образувана преписка.

Според членове на комисията по здравеопазване , представянето не кандидатите за поста по време на конкера на 4 август е било незадоволително. 

Има голяма вероятност конкурсът да бъде отменен и да се пристъпи към нова процедура.