„Направихме, каквото можахме и колкото можахме, сега може да чакаме да ни съди историята“. Така Петко Каравелов, описва събитията довели до едно от най- важните събития в българската история - Съединението. Днес, 135 години по-късно ,присъдата е ясна - 6 септември е една от бележитите дати и празник на един от най- древните живи градове в света. Днес Пловдив почита героите, които с думи и дела са направили възможно едно Съединение, което тогава е изглеждало невъзможно. Обърнали са гръб на Великите сили и сами са събрали в едно Княжество България и Източна Румелия. 

"Съединението прави силата". Тези думи, изписани вече столетие на фасадата на сградата на българския парламент, са често цитирани от българските политици по различни поводи, но за съжаление те рядко се превръщат в дела. 

Днес това, което обединява нацията е желанието за  достоен и справедлив  и живот в свободна, демократична и просперираща държава. Но в същото време обществото е разделено от нихилизъм,  апатия и недоверие. 

Преминаваме през трудни времена. Начинът, по който решаваме или задълбочаваме проблемите в държавата, ще определят бъдещето на следващите поколения. Политици и институции трябва да намерят начина да излязат  от тежката криза на  тотално недоверие. 

Те обаче няма да се справят сами без да има активно гражданско общество. Процесите, които през последните месеци вървят в страната, показват че границите на търпимост вече са много ниски, а броят на критично мислещите хора расте. 

Посланието на Съединението е, че българският народ успява, когато е обединен. Когато има национален идеал и национална гордост, която не се изчерпва само с носене  /или татуиране/ на националните символи и ликовете на героите. Ще успеем, ако бъдем честни със себе си и с хората около нас. 

Не трябва да забравяме, че Съединението отваря и пътя за бурното развитие на българския народ в края на 19 и началото на 20 век – онова, което нашите и чужди учени с основание наричат „българското чудо“. Живеем в епоха, пълна с чудеса, на които обаче гледаме като нещо, което ни се полага по право. Но както възрожденците са се борили за освобождение и единна държава, така и ние , техните наследници трябва всеки ден да пазим и защитаваме свободата, извоювана от тях. 

И да правим каквото можем сега, преди присъдата на историята. 

Честит празник, Пловдив!