През последните години ни разделят както и делниците, така и празниците , но един единствен празник продължава да обединява цялата нация. На 24 май всички ние сме заедно и пеем „Върви народе възродени”.  Дали вървим към „светли бъднини”  ще покаже времето, но поне много искаме да е така. 

24 май е празник, какъвто нямат другите народи по света – празник на писмеността, просветата, културата. Празник на духовното извисяване, на стремежа към усъвършенстване чрез постиженията на науката и културата.

Той е празникът, който се чества от най-дълго време в близката ни история.На 11 – ти май 1851 г. в епархийското училище “Св. Св. Кирил и Методий” в Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Светите братя Кирил и Методий – създатели на славянската писменост. Празникът започва редовно да се отбелязва през 1857-ма година. Денят 11 май не е случайно избран от Найден Геров – това е общият църковен празник на двамата светии.

След въвеждането на Григорианския календар през 1916 г. празникът се чества на 24 май по официалния държавен календар.

24 май е празникът на учителите, просветителите и културните деятели. 

24 май е празникът на буквите и жаждата за знание! На нашите деца и ученици!

Нека уважаваме и пазим своето най-голямо богатство – българския език. Той ни е помогнал да оцелеем в трудни времена и да се запазим като нация!

Екипът на TrafficNews честити 24 май на всички свои читатели! 

Бъдете търсещи и устремени!  Пишете грамотно и се просвещавайте!