Чесън, ябълков оцет, сок от бъз и истински билков чай. Това е рецептата на Йорданка Петрова за засилване на имунитета и предпазване от болести през есента. Пенсионерката е сред търговците, които предлагат собствена продукция на Фермерския базар до един от големите хранителни магазини в ЖК „Тракия”. Навремето е завършила ВСИ, специалност Лозаро-винарство. Билките са й хоби и от години се лекува само с тях. Отглежда плодове и зеленчуци в садовското село Караджово. И смята, че просто трябва да се възползване от даровете на природата, за да сме по-здрави и да имаме пълноценен живот.

„От пет години си правя ябълков оцет и всяка сутрин пия от него. Помага за костите, за имунитета, за всичко”, казва възрастната жена. И издава рецептата. На 10 литра вода се слага 1 кг захар и 1 кг ябълки. Стои на слънце, докато пусне гъба. След това се прецежда и се оставя още няколко дни на слънце, за да ферментира отново. Чак тогава е готов за консумация. Пие се сутрин по 1 с.л. от оцета, разтворена в чаша вода. „Разбира се, може да се използва и за овкусяване на салати, за всякакви ястия”, обяснява Петрова.

Освен подправките, плодовете и зеленчуците от домашната градина, задължително в менюто й присъства чесън, също домашен, мед, белен сусам. Приготвя си чай от коприва за прочистване на кръвта, котешка стъпка срещу онкологични заболявания, златна пръчица – за бъбреците. Всички билки се варят между 3 и 10 минути и се прецеждат едва след като изстинат. Обяснява, че белият бъз е изключително ефикасен за лекуване на бронхити. Сега е времето и за приготвяне на сироп от черен бъз, който доказано подсилва имунитета. „На 1 кг зърна са необходими 800 гр. захар. В стъклен буркан се редят ред зърна, ред захар, като се завършва със захар. Стои 40 дни и след това се прецежда. Пие се по 1 с.л. сутрин на гладно.

На масите на Фермерския базар в момента са подредени домати, круши, ябълки, грозде, зелен фасул, орехи, чесън, билки, мед и пчелни продукти. Търговците споделят, че все повече хора предпочитат да купуват от малките местни производители. „Възрастните – защото е по-евтино, младите – защото е екологично чисто”, обяснява интересът Йорданка Петрова. „Ето, например моят магданоз е само 40 ст., защото сама съм го отгледала, не минава през прекупвачи. Чесънът е 8 лв., доматите – между 1.50 и 3.00 лв., крушите – 2 лв.”, обяснява жената. Според нейните наблюдения все повече млади хора са започнали да правят и зимнина, за да са сигурни, че през зимата ще поднесат по-качествена храна на трапезата си.