Голяма част от ежедневието на хората заради пандемията премина в онлайн среда - работа, обучение, пазаруване, плащане на сметки, търсене на работа. Логично в онлайн средата се прехвърлиха и част от престъпленията. Експерти сигнализират за бум на измамите в нета. Наблюдава се рязък скок при различните компютърни престъпления - кражба на лични данни чрез фалшиви обяви или фишинг, търговия на стоки през  "огледални" сайтове и др. 

Вчера съобщихме как измамници събират лични данни и банкови сметки на българи през фалшиви обяви за работа в известна пловдивска фирма, научи TrafficNews. Жертви на схемата станаха млади хора, които кандидатствали в транспортната компания "Next Logistic" - дружество с утвърдена репутация и сериозна история. 

Схемата била разкрита, когато кандидати за работа започнали да звънят в офиса на компанията за повече подробности. "Първо решихме, че е станало някакво объркване, но след като няколко човека се свързаха с нас с идентични въпроси, разбрахме, че се касае за някаква измама" , разказва директорът на "Next Logistic" Васил Боснешки. 

Въпросните кандидати съобщили, че са кандидатствали по обяви в сайта Rabota.bg. Те предоставили на компанията и корепонденцията, която са водили с "бъдещия си работодател". Обявите в са публикувани в сайтовете Rabota.bg  и са за позиции на офис служители с атрактивна заплата от 1500 до 2 000 лева. Изискванията към кандидата са сравнително ниски, трябва да има завършено средно образование и да владее английски. 

Васил Боснешки е подал сигнал в Икономическа полиция. 

Оказва се, че това далеч не е едиствения случай. От началото на годината в Пловдив са засечени над 20 случая на компютърни измами. 

Голяма компания, продаваща хранителни добавки и козметика, е установила че неизвестни лица са направили "огледален сайт" с логото и информацията на техния корпоративен сайт и са започнали да продават стоки през него. 

Има засечени случаи на фишинг, когато с фалшиви мейли, дублиращи мейлите на големи компании се събират лични данни, банкови сметки и пр. 

С личните данни могат да бъдат теглени бързи кредити, да се фалшифицират лични документи, или пък се ползват за създаване на акаунти в сайтове на онлайн залагания. Във всички случаи човекът, предоставил личните си данни , може да се окаже длъжник или в даден момент да установи, че се издирва за извършено престъпление в чужбина. 

Разследването на подобни случаи е изключително трудно, тъй като извършителите обикновено регистрират фалшивите платформи или обяви, скрити зад фиктивни имена или адреси в чужбина.