Близо 10 сигнала за паднали дървета и сухи клони, следствие на силните пориви на вятъра постъпиха от началото на дежурството на огнеборците, съобщиха от пловдивската пожарна.
 
В два от случаите става въпрос за материални щети. При част от сигналите за отстраняване на опасно надвиснали клони се налага съдействие на полиция, тъй като под дърветата има паркирани автомобили, което изисква издирването на собствениците им, за да бъдат преместени. Екипи на пожарната и "Паркове и градини" работят по сигналите.
 
Читател на TrafficNews разказа и за паднали клони на Главната в сутрешните часове на днешния ден. Инцидентът е станал при сравнително слаб вятър. Не е имало преминаващи хора в този момент и няма пострадали. Гражданите сами са се заели да премахната клоните от пешеходната зона.
 
Паднали клони има и по булевард "Васил Април", където също няма данни за пострадали.
 
 
 
"Съветваме пешеходците при придвижване покрай сградите да се оглеждат! Напомняме, че се очаква силният вятър да продължи да духа през целия ден днес. Приберете от первазите на прозорците и терасата всички предмети, които не са здраво прикрепени, в това число саксии, кашпи, дрехи. Не паркирайте под дървета! Напомняме също така, че паленето на огън на открито е абсолютно забранено", допълниха от РДПБЗН - Пловдив.
 
 
Междувременно във вчерашния ден, който беше един от най-горещите за тази година, поредната човешка небрежност подложи на изпитание силите на огнеборците от Хисаря и Пловдив. Пожар, приченен от изхвърлена угарка край пътя, бързо обхвана суха растителност, а подпомогнат от вятъра, огънят заплашително се понесъл към близка гора. Случката е от вчера следобед в покрайнините на Беловица. Към гасителните действия на огнеборците от Хисаря и Пловдив, се включили доброволци от Доброволно Формирование Хисар и служители на местното горско стопанство. С действията си, те са успели да спасят гората край хисарското село. Огънят е унищожил близо 200 декара сухи треви.
 
 
Снимки: РДПБЗН