Истинска битка е по големите магазини и хипермаркети в Пловдив за купуване на олио, сигнализираха редица наши читатели. Най-напечено е било в двата хипермаркета „Метро” в Пловдив, където са пуснали промоционално олио за 3,49 лева литъра.  Буквално за минути то е било разграбено, а виждайки истерията и други хора са започнали да взимат кашони и от другите марки, макар и на цена около 5 лева за литър. Резултатът е, че целият щанд с олио е празен и в двата хипермакерта.

Истерия е имало и в други големи магазини като Кауфланд и Т-Маркет, където са въведени ограничения за закупуване на определени марки олио – между 4 и 5 бутилки на човек.  Част от марките пък вече се търгуват по 6 лева за литър. Очакванията са цената в следващата седмица да продължи да расте със сериозни темпове.

Всичко това се случва, докато вицепремиерът Корнелия Нинова говори за спокойствие и, че цена от 5 лева за литър олио е спекула.

"Цена от 5 лв. за литър олио е спекула. Производствената цена е 2 лева - разликата от 2 до 5 не е оправдана печалба. Твърдението, че спирането на износа от Украйна и Русия е причина за вдигането на цените, не е вярно.  Имаме слънчогледово семе за 4,5 години производство на олио. Липса на суровина няма. Собствениците на слънчогледово семе и производителите на олио задържат количества в очакване цената да се повиши или да го изнесат по-скъпо, тъй като в Европа има недостиг", каза Корнелия Нинова. 

Битка за олио в Пловдив, докато Нинова говори за „спокойствие”! Въведоха ограничения в магазинитеСледващата седмица цената на продукта може да скочи над 6-7 лева за литър

Въпреки очаквания недостиг в Европа, все още там истерия с цените няма. Наша читателка от Рим ни изпрати снимка от Lidl, където цената е 1,79 евро на бутилка, но има ограничения от 3 броя на човек.