Безплатните противогрипни ваксини за пациентите над 65 години закъсняват. Те ще бъдат доставени във втората половина на октомври, въпреки очакванията на общопрактикуващите лекари да ги получат в края на септември.

Всички джипита са категорични, че ваксината срещу сезонен грип е изключително важна в условията на COVID епидемия. Според тях тази година е още по-препоръчително т.нар. рискови групи – възрастни хора и тези с хронични заболявания, да се имунизират. Причината е, че с настъпването на есента и обичайните за този сезон респираторни инфекции, които ще се смесят с коронавируса, ситуацията ще стане доста сложна.

„Цялата процедура от миналата година показа, че има търсене. Хората желаят да се имунизират, но ваксините недостигат”, коментира пред TrafficNews председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров.

Той съобщи, че тази година ще има ново разпределение на ваксините между джипи практиките. Причината е, че през 2019 г. от 4100 практики у нас, едва 2500 са получили имунизации за своите възрастни пациенти. Тази година ваксините ще достигнат до 3500 общопрактикуващи лекари, но бройната за всеки от тях ще е по-малка. „Миналата година получих 90 ваксини за 365 пацинети в тази възраст, тази година ще са 40. Хората се сърдят, как да им обясня, че един ще бъде имунизиран, а друг – не”, обясни д-р Сотиров.

Според него и за експертите от Министерство на здравеопазването е било трудно да предвидят колко ваксини да осигурят предвид отрицателното отношение на българите към имунизациите.