Агенция „Пътна инфраструктура” пусна мегапоръчките за поддръжката и почистването на републиканските пътища у нас. В 8 отделни поръчки ще се търсят изпълнители, които в следващите три години да се грижат за пътищата, а общата сума е за над 2,5 млрд. лева без ДДС.

На практика поръчките, които пуснаха от АПИ, са огледални на тези, които се изпълняваха до този момент. През тях минаваха и основни ремонти, а не само аварийни дейности. Въпреки амбицията на Агенцията повече да не се прескачат търгове за основни ремонти, не е ясно дали и сега няма да действат така.

Една от поръчките е за магистралите,  а други 6 са за 6-те отделни региона на България, като всяка от тях има обособени между 4 и 5 позиции за различните Областни пътни управления. Пловдивска област е заедно с Кърджали, Пазарджик, Хасково и Смолян, като прогнозната стойност е над 378 млн. лева. По позицията за Пловдив са заложени 92 млн. лева без  ДДС за три години, които ще са за поддръжка и почистване на близо 918 км републиканска пътна мрежа.

През сегашният договор в Пловдив фирмата „Европейски пътища” направи ремонта на Околовръстното шосе до Първенец, пътят между Раковски и Брезово, пътят Асеновград – Кърджали, както и пътя до Лилково.

В поръчките са включени три дейности – текущ ремонт и поддържане, което включва от обработка на малки сваличща, малки повреди и дупки по пътното легло и настилка, боядисване, оформяне на короните на дърветата и други. Ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации, като сваличща, разрушения и други, а също така и зимното почистване на републиканската мрежа.

Цените в този договор сравнение със сегашният е между 30% и 50%  по-високи. Така например дупките по пътното платно ще се отстраняват между на цени между 25 и 50 лева, според характера на пътя. Зимното почистване пък скача с 50%. Сегашният договор за най-натоварените пътища е 2046 лева на километър за планинските райони и 1886 лева за равнините райони. Прогнозните цени на новата поръчка са за 2995 лева за планинските и 2522 за равнините райони.

Осмата поръчка на АПИ е за сигнализацията, мантинели и предпазните огради по пътищата в страната, като сумата за нея е над 250 млн. лева за 3 години. Всяка фирма може да кандидатства по колкото позиции реши, а офертите ще се отворят на 10 май.
Сегашните договори пък изтичат през юни, без този за магистралите, който е до май. Очаква се Народното събрание да приеме решение, с което да се подпишат анекси към сегашните  договори до избор на нов изпълнител. Той ще е с възможност до 50% по-висока стойност на дейностите.

Припомняме, че служебното правителство пусна поръчки за над 100 млн. лева за временни договори за поддръжката на пътищата, но те бяха саботирани от строителните фирми и отменени.

Строителните фирми бойкотираха АПИ! Прекратиха поръчките за 100 млн. лева за ремонти и почистванеПо почти всички обществени поръчки не е постъпила нито една оферта

Европейски пътища: Странно е! Ремонтираме основни пътища в Пловдивско, а може да ги спрат в това състояниеНе ни позволяват да довършим Околовръстното на Пловдив, въпреки че проектът е готов, каза Маргарита Попиванова