Агенция „Пътна инфраструктура” е прекратила 7-те обществени, които имаха 31 позиции за почистване и ремонти на Републиканската пътна мрежа. Общата стойност на поръчките бяха 100 млн. лева, като срокът на договора трябваше да бъде едва за 5 месеца.

 Действията на АПИ с пускането на поръчките разбуниха строителния бранш, тъй като по всички позиции има подписани договори за 4 години през 2019 година. От пътната агенция искаха да прекратят поръчките заради сигнали към Главния прокурор заради т.нар. отпускани средства извън договорените в определените позиции.

Поръчката бе пусната в „спешен порядък”, а  цените за зимно почистване са с доста завишени стойности в сравнение със старите договори, като на места те са с 60% по-скъпи, особено за високопланинското почистване на натоварени пътища.

АПИ къса договорите с фирмите за ремонти и почистване – пусна нови поръчки за 100 млн. лева за 5 месецаС близо 60% се повишават цените за зимно поддържане, което обаче е поставено под риск

На 27 октомври полунощ бе крайният срок за подаване на оферти, а явно строителният бранш е бойкотирал АПИ. Причината е, че едва в няколко позиции е постъпила по една оферта, а в почти всички не е подадена нито една. Поради това вчера председателят на Управителния съвет на АПИ инж. Ивайло Денчев е прекратил всички 7-те поръчки по 31 позиции, с мотива, че е имало една или нито една оферта.

Със сигурност това са координирани действия в строителния бранш, тъй като голяма част от фирмите имат да получават пари по старите договори. Самите 100 милиона лева,  отпуснати от АПИ бяха именно за разплащането по сегашните договорите, а намеренията на агенцията бе да ги даде по нови поръчки.

В същото време в КЗК бяха пуснати над 20 жалби за тези поръчки. След тази сага се очаква АПИ да не обявява нови поръчки и да останат действащите 4-годишни договори.

Очаквано! Над 20 жалби спряха поръчките на АПИ за ремонти и почистване за 100 млн. леваДве фирми са образували производства за позицията на ОПУ – Пловдив в КЗК

Европейски пътища: Странно е! Ремонтираме основни пътища в Пловдивско, а може да ги спрат в това състояниеНе ни позволяват да довършим Околовръстното на Пловдив, въпреки че проектът е готов, каза Маргарита Попиванова