Plovdiv Plaza Mall превърна една от залите си в галерия за картини, създадени специално за повода от нежната и талантлива пловдивчанка Антония Фингарова. На място подбрано да носи галерийния уют и изисканост, ще можете да се насладите на неподправения дух на младия артист, който носи глътка свеж въздух на фона на динамичната среда.

На 1 октомври се състоя и откриването на изложбата “Акварел и рисунки”, което бе посетено както от любители на картините, така и от посетители на търговския център.

Именно това преплитане търсихме с идеята да направим изложба на картини в Plovdiv Plaza Mall.  Смело решение бяхме взели, но сме сигурни, че това, което направихме, ще допадне на хората“, разказа пред TrafficNews управителят на търговския център Александрина Янева и добави, че този нестандартен обмен пресъздава желанието на Plaza Mall да изгради мост между бързината на съвременния живот и възвишеността на изкуството.

Оказва се, че изборът на автор е било едно от първите неща, в което организаторите на изложбата са били сигурни. Самата Александрина е посетила изложба на Антония Фингарова, където решава категоричното, че това е артистът, който най-добре ще усети пространството и ще направи така, че изкуството да кореспондира с него.

Бях решена, че ще се свържа именно с Антония. Като артист, тя прие поканата ми колебливо настроена. Имаше едно чувство на притеснение  изложбата да не се комерсиализира, предвид че се намира в мола. Напротив, ние от Plaza Mall искаме да дадем мащабност и гласност на изкуството. Тук има голямо текучество на всякакви хора, които сега ще могат да се докоснат до нещо наистина красиво, дори да са дошли само за да пазаруват“, добавя Александрина.

Фингарова сподели пред TrafficNews, че по повод поканата от Plaza Mall решила да излезе извън стила, в който обикновено твори. Самата тя през усмивка споделя, че в началото е била скептична, тъй като е възприемала пространството за нетипично:

„В случая мол Plaza ми предложи много специално пространство. Тук всичко се случва на фона на естествена светлина, имаш директен изглед към природата заради хубавата тераса и нещата наистина изглеждат класно. Вярвам, че се получава тази доза луксозност и тежест, която артистите търсим с галериите. Успяхме да намерим място на акварела в тази съвременна, модерна, дори на моменти агресивна атмосфера“, разказва Фингарова.

Младият творец от Пловдив споделя още, че по случай едномесечната изложба е сътворила нещо съвсем ефирно, леко и въздушно. Това тя е приела като почивка от стила, в който обикновено се развива.

„В картините, изложени в Plaza Mall, използвах по-ярки и сурови багри. Знаете, в мола има много информация, цветове и светлини. Смятам, че именно "Акварел и рисунки" е в унисон с атмосферата“, допълва Антония.

Част от гостите на откриването бе и директорът на Национална Художествена Гимназия “Цанко Лавренов” Светлозар Чавдаров. 

 „Радвам се, че Mall Plaza предостави пространството си за да заживее тук културата. Интересно е, че наоколо има различни притегателни места, които придружават хората да търсят емоции – обичайни и необичайни. Чрез това, което се отваря тук като пространство, хората могат да излязат от техните интереси, за да се пренесат на място, отварящо много хоризонти. Това е пространство на свобода и цвят, внушава множество различни настроения“, заяви Чавдаров и с тези думи даде старт на събитието.

 

Заповядайте да разгледате изложбата “Акварел и рисунки”, която ще бъде в Plovdiv Plaza Mall до 26 октомври и е безплатна за посетители на търговския център.