Пловдивският адвокат и бивш кандидат за кмет Атанас Костов загуби поредно дело. Окръжен съд потвърди присъдата на първа инстанция, която оневинява пловдивчанина Минко Георгиев. В основата на съдебното дело са няколко поста в личния фейсбук профил на Георгиев по време на предизборната кампания за местна власт през 2019 година. Мъжът, който е доцент по право в Аграрния университет  е изразил съмнения относно компетентността на кандидат за кмет. 

Думите, засегнали Костов са "хвалипръцковщина“, „вашата наука“, „осемдесет научни статии! Звучи сериозно, тежко, но пък не се натъкваме на нито една в списанията индексирани от световните научни бази. Не ги виждаме и в периодиката на „Националните библиотеки“, „ Остап Бендер, амбициозно, лилаво комсомолче“,  „ така би управлявал града ни. С лъжи и избиване на комплекси, и двете неподходяща форма на политическа пед****тия“. Със същата тъжба  е повдигнато обвинение спрямо подсъдимия и за това, че на 02.10.2019г. в профила си във Фейсбук, да е разгласил позорно обстоятелство: „онзи ден реших да се извиня на едно амбицирано лилаво комсомолче, станало кандидат за кмет, заради множество навъртяни обиколки у мъжките легла“, като клеветата да е нанесена  публично и да е разпространена по друг начин – престъпление по чл.148 ал.2 вр. ал.1  т.1 и т.2 вр.чл.147 от НК.

Пред съда Георгиев е потвърдил, че постовете са написани от него, но отрича да е обиждал и клеветил Атанас Костов. 

Заключението на съда е в полза на доцента по право. "Логически се налага изводът, че не може по категоричен и безспорен начин да се приеме за доказано подсъдимият на 28.09.2019г. в профила си във Фейсбук, да е казал нещо унизително за честта и достойноството на А.К: „ Остап Бендер, амбициозно, лилаво комсомолче“, „така би управлявал града ни. С лъжи и избиване на комплекси, и двете неподходяща форма на политическа пед****тия“, като обидата да е нанесена публично и да е разпространена по друг начин, както и това на 02.10.2019г. в профила си във Фейсбук, да е разгласил позорно обстоятелство за А.К.: „онзи ден реших да се извиня на едно амбицирано лилаво комсомолче, станало кандидат за кмет, заради множество навъртяни обиколки у мъжките легла“, като клеветата да е нанесена  публично и да е разпространена по друг начин. Подобни твърдения се съдържат само в депозираната до съда частна тъжба, както, но не и в някое от останалите приобщени по делото доказателства.

В мотивите си съдът също сочи:  На първо място разсъжденията си подсъдимият М.Г е публикувал на собствената си страница във „Фейсбук“, която по дефиниция не би трябвало да има нищо общо с личността на тъжителя. По делото не бяха и събрани доказателства, че подобна връзка е налице. Освен това въз основа на приетите и неоспорени писмени доказателства по делото – решения на общинска избирателна комисия, показанията на разпитаните свидетели и не на последно място от обясненията на подсъдимия, се налага изводът, че всъщност в изборната надпревара са участвали двама души с имена  Костов, с тази разлика, че единият-тъжителят, е бил кандидат за кмет на града, а другият – за кмет на район от същия град. Същевременно по делото не се събра нито едно доказателства за това подсъдимият да е знаел, разбирал и да се е съгласявал, че изказва мнението си именно за Атанас Костов, а не за другия кандидат, и то издигнат от същата политическа сила – ПП „Демократична България“. / Бел. авт. Асен Костов , който бе кандидат за кмет на район "Северен/. 

Решението на Районния съд е потвърдено от състав на Окръжен съд , с председател Нина Кузманова. Искът, който Костов е предявил към Георгиев , в размер на 7 500 лева е отхвърлен и трябва да плати разноските по делото.