Без нарушения протече вторият задължителен зрелостен изпит на учениците в Пловдивско. Това заяви пред TrafficNews директорът на Регионално управление на образованието Антоанета Панова.

Матура днес са положили 4392 зрелостници, след като на изпита не са се явили 68 ученици.Те са се обучавали в професионалните паралелки, допълниха още от РУО-Пловдив.

Съобщени са няколко случая на смущения в провеждането на матурата в отделни училища. Най-често — ученици, които не са носили правилния цвят химикал, с който да положат изпита.

Тази година за пореден път първенец в предпочитанията на зрелостниците бе изпитът по Английски език. Този вариант за задължителна матура бе избран от почти половината  дванадесетокласници - 1078. На този фон никой не заложи на предметите физика и изобразително изкуство. 

Вторият най-предпочитан изпит и тази година бе философския цикъл. Него избраха 188 ученици. Сходен бе броят на пловдивчаните, избрали да положат изпит по биология - 179, и по география и икономика – 170.

135 ученици избраха предприемачество, 130 – математика, 85 са предпочели история, а информационни технологии – 64.

Матурите по чужд език се разпределиха така - немски са избрали 69 абитуриенти, 42 – на италиански, 48 – на испански, на руски – 37 и само 16 на френски език.

Знанията си по химия са пробвали 8 човека, а по информатика – едва 4. 21 ученици са издържали матура по музика.

Вместо втора задължителна матура, завършващите професионално образование и обучение са положили държавен изпит за придобиване на професионална квалификация.

За изпит по професия желание са заявили повече от 2289 ученици. От тях 1476 са подготвили дипломен проект, който ще защитават пред комисия. На теория с тест са предпочели да се явят 270, а на теория с тема – 539. Четирима са доказали уменията си само на практически изпит.