На финала сме на една различна година. Година, наситена със страх, несигуронст, тъга, загуби, но и с вяра, съпричастност, солидарност и прогрес.  В последните дни на 2020 екипът на TrafficNews се свърза с пловдивчани – знакови лица от различни сфери с молба да отговорят на три въпроса :

  1. С коя дума бихте описали 2020 г. ?
  2. Какви са вашите надежди за 2021 г?
  3. Какво е вашето послание за идната година?

 

Днес даваме думата на хората, които работят в културния сектор, който е един от най- пострадалите след прилагането на противоепидемичните мерки. Театри, опери и галерии бяха затворени, през лятото работиха при ограничен капацитет, а голяма част от свободните артисти са на ръба на оцеляването. 

 

 Александър Секулов, писател, драматург на Драматичен театър-Пловдив:

- Дар.

- Ще се радвам всеки да открие причина да изпита благодарност и радост от труда.

- Да живеят в здраве и светлина.

 

 

 

 

 Нина Найденова, режисьор директор на Опера Пловдив:

 - Непредвидима.

- Духовна и споделена 2021-а, така си я представям. Хората ще търсят близост един с друг повече от всякога. Театърът, сцената, залата са едно от най-енергийните  места за общуване, също като църквата и площада. Музиката като най-универсалния и непосредствен език на чувствата и на посланията е гарант за споделяне на емоции  - бурни, тихи, усмихнати и тъжни…. Хората ще търсят осъзнато или не да изразяват натрупаните страхове, заедно с други преживели същото и ще се върнат в залите. Вярвам, че споделянето чрез изкуство, обмяната на енергии между публика и артисти пречиства и зарежда. Тогава артистите ще са важни. Да бъдат на местата си и да даряват и заразяват с чувства, да лекуват душите. Да си полезен на другия чрез изкуството си е духовен акт. Това е Вяра и с тази вяра е свързан и моят оптимизъм.

 - В известна латинската сентенция на въпроса „Какво хората трябва да желаят от живота“ , отговорът е „Здрав дух в здраво тяло“.  В баланса на тези две прости думи „дух“ и „тяло“ е цялата хармония, която ни е необходима. Да намерим този баланс над всичко – над дребното, злободневното, над страха, над болестта и безпътието. Духовността е онова, което различава единия от другия, това което прави общността, града, обозначава ни! Пловдив е град с артистичен климат,духовен град, заради хората си, които го правят такъв от векове – ден след ден, година след година. Здрави и духовни да бъдем  – това пожелавам.

 Мариана Чолакова, член на фондация „Дом за Пловдивската опера” и председател на УС в Германо-българския център за срещи:

- Вертикална. Задълбочихме се в нещата, спряхме да се плъзгаме по повърхността. Забавихме ход, но се огледахме добре в себе си и за това, какво става в здравеопазването, образованието, икономиката, обществото и личните отношения.

- Мисля, че сме по-подготвени за всичко и очаквам 2021 година с оптимизъм. Нужно ни е повече нестандартно мислене и смелост.

-  Пожеланието ми е да имаме повече доверие, кураж и човещина.

 

 

 Петър Влайков, актьор, директор на Държавен куклен театър-Пловдив:

- Будилник.

- Дай боже, следващата година да е на равносметка. Очаквам 2021-а да ни направи по-малко егоисти. Пандемията ни научи, че здравият сам не може да се опази от зараза, че карантинираният сам не може да си напазарува, че за болния сам е страшно. Дано повече мислим за другия. И да, оптимизъм имам за трима.

- Повече смях! Страхът има алергия от смеха.

 

 

 

Ангел Гешев-Геш, художник, галерист Arsenal of Art:

- Творческа!

- Оптимизмът е най-движещата сила! Надявам се това да е бъдещето ни.

- Пожелавам на всички здраве!

 

 

 

 

 Александър Петров, еколог, журналист, Регионален природонаучен музей-Пловдив:

- Интересна.

- През 2021 са предвидени много големи събития за мен. Ако всичко върви по план, това ще е година на сбъднати мечти и триумфи.

- Пловдивчани да бъдат здрави. Другото ще си го напазаруват.

 

 

 

  Димитър Герганов, писател, Пловдивско историческо общество:

- Запомняща се.

- Не виждам причина за оптимизъм. Политиците превърнаха света в един голям затвор, а хората с невероятна лекота се отказаха от свободата си. Блокадите, така или иначе ще свършат през пролетта, но щетите върху психическото здраве ще останат, а възстановяването на икономиката ще отнеме години.

- Да са здрави на първо място! Щастие и да вярват в себе си!

 

 Найден Тодоров, диригент, директор на Софийска филхармония:

- Пауза. Това е думата. Това не означава, че нищо не се е случвало, по-скоро това беше едно, вероятно дори необходимо, спиране на потока от увличащи ни едно след друго събития, което да ни накара да се замислим за това, кое е наистина стойностно в живота. 

От друга страна, разбира се, когато се случи да се стовариш с всичка сила върху спирачките, докато си на скорост... шофьорите могат да говорят достатъчно много за последствията от такова действие.

- Като начало се надявам да се справим с негативните последствия от 2020, без обаче да забравяме наученото от нея. Надявам се на постепено преборване на вируса и връщане на смелите пориви, преборване на страха и паниката. Не трябва да забравяме, че страхът е най-големият враг на човечеството, а той може да бъде преборен с вяра, надежда и любов! Е, и малко мъдрост не би ни била излишна, защото напоследък, оглеждайки се навсякъде около нас, установявам нейната тежка липса. Но това вероятно също се дължи на страха, който задължително трябва да преборим!

- Пожелавам на пловдивчани, да не забравят, че живеят в един от най-старите и красиви градове на света, да не спират да се надяват, но и не само да се надяват, а да работят за осъществяването на мечтите си. Защото без мечтите си сме загубени. Но истинското удовлетворение идва, когато погледнем към хоризонта и установим, че онова, за което сме мечтали вчера, днес е цел, а утре – реалност.

 Елена Кантарева-Дечева, реставратор на мозайките в Епископската базилика ан Филипопол

-  Динамична.

 - Оптимизмът е част от моята същност и точно затова очаквам новата 2021 година да е изпълнена с надежда и вяра. Надежда, че ще успеем да извлечем поуките от това, което ни се случва, и вярата, че ще съумеем да се коригираме, да се променим за по-добро. - Какво е вашето пожелание към пловдивчани за новата година?

- Да бъдат здрави.

 

 

Амелия Гешева, зам.-министър на културата:

 - Изпитание е думата ми за 2020 година.

- Напоследък съм повече реалист. Надявам се въздухът да не е наситен с толкова тъга и страх. Моля се първо Ковид пандемията да бъде овладяна.Трябва да си дадем сметка, че освен от лекарите и хората на науката, от НОЩ или здравните власти, на които се опираме сега, и от нашето поведение зависи това да се стане. Убедена съм, че случващото се ни накара да си преподредим не само битието. Имаме да си донаучим уроците от високосната година и през следващите 365 дни да сме преди всичко човеци. Няма рецепти за щастливо бъдеще, но няма време за пасивност или скатаване, както казваме под тепетата.2021-а ще е много динамична. Затова очакванията ми са свързани с много работа и степенуване на важните неща като на първо място е здравето, духът и осигуряване на възможности за възстановяване и развитие в нашия сектор. През криза и изпитания според мен се премива с мъдрост и съпричастност. От всеки от нас обаче зависи дали ще намери хармония и удовлетворение от делата си.

- Пожеланието ми е за Здраве! Усещане за повече смисъл, който създаваш и в който участваш. Време за близките хора и нещата, които ги правят щастливи!

 Пламен Панов, зам.-кмет по култура на Пловдив:

- Няма как с една дума да се опише! Думата на 2020–а е „Ковид -19“. Тя промени тотално живота ни, на всички хора, по целия свят. Годината беше пълна с неизвестности, предизвикателства, много работа. В движение разбрахме, че трябва бързо да се научим да живеем по нов начин. Не бих зачеркнал годината, но с ръка на сърце мога да кажа, че тя не беше от най-щастливите за мен.

- Оптимист съм! Мисля, че научихме много. Направихме, всеки за себе си,  своите анализи, прередихме приоритетите си, обърнахме погледа и към себе си, към близките.  В професионален план, вече знаем кое как трябва и как може да се случи при новите условия. Тук бих описал 2021 с една дума. И тя е „надежда“.

- Предвид обстоятелствата, тази година пропуснахме много срещи и събития на живо! Бъдете здрави, следващата година те ще се случат! Вярвам, че и през овата 2021 година с общи усилия ще работим за престижа на любимия ни град като културна столица на България и за това Пловдив  да бъде още по-добро място за живеене. Пловдивчани - най-голямото богатство, го заслужават!Бъдете здрави вие и ашите семейства и нека всяко добро дело, с което се захванем, се увенчае с успех! По-щастлива и спокойна да е новата 2021 г.!