Близо пет месеца никой не извозва битовите отпадъци на семейство, нанесло се в къща край Белащица, въпреки, че те си плащат такса смет. За това сигнализираха читатели на TrafficNews, които разказаха, че през месец април са се нанесли в къща, намираща се в местност "Арманица".

Те разказаха, че първоначално сами са си извозвали чувалите с отпадък до най-близкия контейнер за смет, но им е било забранено, тъй като бил личен.

„Поехме нагоре по пътя да търсим друг контейнер, в който да си изхвърляме боклуците. Първият месец ходихме на около един километър от вкъщи, за да си изхвърляме чувалите там. Не искам да коментирам това, че колата се цапаше, а на детето ми нещата стояха в багажника, точно до боклука”, разказа жената.

Съвсем наскоро са премахнали контенейнера, в който са изхвърляли отпадъците си и в момента са принудени на карат над 2 км в търсене на контейнер, въпреки че заплащат такса смет.

„Боклукът си го събираме в чували, прилежно, но има животни - чакали, котки, бобри, които обикалят и ровят боклука. Пластмасовият контейнер ни е даден от КМД с обещание, че ще се извозва, но казаха , че кметът трябва да разпореди. Мъжът ми разговаря многократно с кмета г-н Николов и има неговото уверение, че боклукът ще бъде извозван в най-скоро време, но уви- без резултат засега. В боклука ни има строителни материали, които ние нямаме претенции да бъдат извозвани. Ние ще се погрижим за тях. Проблемът е единствено в извозването на битовия отпадък”, добавиха още те.

Семейството добави, че преди дни са заварили всички чували издрани, а боклуците вътре измъкнати, най-вероятно от животни.

Потърсихме кмета на Белащица Костадин Николов, който заяви, че многократно е говорил по този повод с фирма "КМД", която има сключен договор с община „Родопи“. Фирмата има ангажимент да извозва боклука в района, но в някои части това явно не се случва.

"Истината е, че аз се превърнах в екскурзовод. Аз не знам дали има друг кмет, който обикаля със служителите на „КМД” в района и им показва обектите, от които трябва да се извозват отпадъците. Неведнъж съм показвал и конкретния обект, в който семейството се нанесе. Не смятам, че е нормално да обикалям с всеки нов шофьор във фирмата и да показвам обектите. Всичко, което зависи от мен съм го направил, предупредил съм ги няколко пъти по този повод. Аз нямам вина, че община „Родопи” е сключила договор с тази фирма”, заяви Николов, който сподели, че отново ще извърши проверка.

Според Николов техниката, с която се обслужва районът е прекалено стара и труднопроходима през такива маршрути. Нарушената инфраструктура в такива райони действително представлява голям проблем, коментира преди няколко месеца управителят на фирма "КМД".

Свързахме се и с кмета на община "Родопи" Павел Михайлов, който заяви, че задължение за почистването на отпадъците в населените места имат съответните кметове.

"Именно те трябва да следят за проблеми свързани със сметосъбирането и при наличие на проблем да сигнализират в община „Родопи”. Такъв за конкретната улица при нас не сме получавали. След като се запознах с проблема съм сигнализирал до отдел „Екология” и почистващата фирма и проблемът ще бъде разрешен”, коментира Павел Михайлов.

Снимки: