По инициатива на кмета на община Куклен Мария Белчева бе организирана среща с представители на пловдивската борба с желанието да се възроди този спорт отново в Куклен.

Президентът на клуба по класическа и свободна борба “Локомотив Пловдив” Иван Костадинов и треньорът Даниел Симеонов дойдоха в Куклен да се запознаят на място с възможностите за възобновяване на прекъснатите традиции в този спорт.

“Борбата в града има традиции и много успехи в миналото, търсим алтернативи за възраждането му.Имаме подкрепата от президента на спортния клуб по борба”Локомотив Пловдив” и желание за съвместна работа в бъдеще.”- коментира кметът Белчева.

Заедно със специалистите по борба, градоначалникът и заместникът ѝ Христо Божинов направиха оглед на материалната база, даде се компетентно становище за залите, в които се е практикувал спорта в миналото.
На срещата в общината бяха обсъдени възможностите и пътят към възраждане на този спорт.

Малко исторически факти:

Клуба по борба „Атлетик“ е създаден е през 60 – те години на 20 век. Едва ли има някой в Куклен, който да отрече успехите му.
На Кукленския традиционен събор край манастира за Петровден, всяка година „нашите юнаци“ са мерили сили помежду си на поляната над аязмото.
Основите на школата по борба са поставени през 60-те години, а първият треньор е бил Стойчо Малешков от гр. Пловдив. След него Осман Делиалиев от с. Устина, Иван Гарабитов от гр. Пловдив, а от 1971 Йозо Нарлийски.

Възпитаниците на школата по борба са носели славата на Куклен в пределите на цялата страна и в чужбина - Германия, Унгария, Полша, Австрия, Албания.
Не можем да подминем успехите на нашите съграждани за периода 1971 – 1973г. медалистите; Мюмюн Саид, Алейдин Шакиров, Халил Исмаил, Венцислав Кралев, Здравко Куманов, Ангел Павлов, Фаик Емилов.
Неуморни и упорити, кукленските борци печелят състезание след състезание и през 1976г. Мюмюн Саид е европейски вицешампион за младежи. По неговите стъпки са вървели много кукленски момчета. Ерджан Ибрям, Илхан Мюмюн, Дамян Митев, Шериф Мехмедов, Костадин Симеонов, Ангелов Палов, Георги Заяков.
През 2007г. Ерджан Ибрям, Илхан Мюмюн и Георги Заяков представят града ни в Бундеслигата по борба в Германия