С емоционално тържество на децата от 4-та група на ДГ „Пролет“ в Ягодово, в присъствието на много родители и гости, кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов откри детската кухня в селото. Официални гости на събитието бяха още кметът на Ягодово Димитър Дишев, заместник-кметът Емилия Иванова, общинските съветници от Ягодово Веселина Михайлова, Иван Стоилов и Йордан Бакалов, представители на ресорния отдел към общината, както и служители на детската градина.

Кметът Павел Михайлов обясни, че за изграждане на детската кухня е извършено преустройство на помещението, като проектът е съобразен с всички съвременни изисквания. Подменени са електро и водопроводната инсталации, старата дограма  е демонтирана и сменена с нова , стените и таванът са боядисани и е поставен окачен таван.

„ Детската кухня в Ягодово е четвъртата, която откриваме в рамките на по-малко от една година. Вече работят кухни в Устина, Брестовица и Първенец. Социалната политика на община „Родопи“ е насочена в полза на обществото и децата, а нашата задача е да се грижим за добрата среда на живот“, коментира кметът Павел Михайлов.

Детската кухня в Ягодово  е разположена в сградата на детската градина, с капацитет да обслужва 50 деца на възраст от 1 до 3 години, като към момента в Ягодово са записани 20 малчугана, но се очаква броят им да расте.

За един лев на ден, които ще плащат родителите, техните дечица ще получават три ястия, всяко по 150 грама. Останалата сума се дофинансира от общинския бюджет.

От детската кухня могат да се възползват и деца от социално слаби семейства, които ще получават храна напълно безплатно. Община „Родопи“ е избрана за партньор по проект „Детска кухня, Програма за храни и основно материално подпомагане“, съфинансирана от Европейския социален фонд. Одобрените деца от Ягодово са 8, а за цялата община до този момент са заявени 23 деца от Ягодово, Устина, Крумово, Брестовица и Цалапица.

Помощта се предоставя поде формата на ваучери и е предназначена за деца от 10-месечна възраст до 3 години. От помощта могат да се възползват семейства без доходи или с ниски доходи, самотни родители с ниски доходи, както и приемни семейства. Доходът на член от семейство трябва да бъде под линията на бедност, която за 2023 година е в размер на 504
лева.