Строят огромен Уейк парк за водни развлечения и спорт в Пловдивско. Акваатракцията  ще бъде изградена върху 12 дка площ в местността „Кичуковите” край Калековец, научи TrafficNews. Съоръжението ще предлага възможност за практикуване на различни видове водни и екстремни спортове като каране на водни ски, кайтсърф, уейкборд, скимборд и уейкскейт.

Инвестиционно предложение за това вече е публикувано на страницата на Регионална инспекция по околната среда и водите. То е подадено от физическите лица Женя и Божидар Крапчеви, които са собственици на парцела. Проверка показва, че поземленият имот е отразен като тяхна собственост през април 2021г., като скоро след това е поискана промяна предназначението му. Позволение за това е дадено през 2022г. и от земеделска земя, статутът е бил сменен на „зона за отдих и рекреация“, включващ изграждането на байк или уейк парк. За последното екоинспецията в Пловдив е преценила да не се извършва процедура по Оценка на въздействието върху околната среда /ОВОС/.

Как ще бъде изграден паркът край Калековец?

Инвеститорите посочват пред екоинспекцията, че са запланували същинският водоем да бъде малко над 10 000кв.м. Предвижда се изкоп малко над 1,2 м., в който ще бъде изграден 8,5 дка басейн. Ще бъдат вдигнати два големи лифта в краищата на водоема, свързани помежду им с въже, необходимо за практикуване на някои от спортовете. В имота ще има магазини от павилионен тип за спортни и промишлени стоки, както и магазин за наем на оборудване и специализирана екипировка. Ще се изгради метална конструкция, която да служи за съблекалня. Не се предвиждат масивни строителни дейности, посочват инвеститорите до РИОСВ.

Басейнът ще бъде захранен с вода от съществуващ сондажен кладенец, като за процедурата е уведомена Бесейнова дирекция „Източно-беломорски район“. Предприети са действия по регистрация на кладенеца. Не се предвижда изграждане на пътна инфраструктура, като достъп до него ще бъде осъществен чрез съществуващ полски път.   

Парцелът не попада в рамките на защитена зона, нито в Натура 2000. Тепърва обаче се очаква РИОСВ-Пловдив да извърши проверка и да се произнесе необходимо ли е извършването Оценка за въздействие върху околната среда. 

Водеща снимка: Илюстративна