Протестиращите за смъртта на Митко от Цалапица и органите на реда „бранещи” входа на прокуратурата в Пловдив се разбраха. След близо час и половина скандирания и викове и желание за среща с компетентен прокурор, който да е запознат с разследването, протестиращите се оттеглиха и до ескалация на напрежението не се стигна.

Жителите на Цалапица, водени от майката на убития Митко, се разбраха с представител на прокуратурата, че срещата на жената с окръжния прокурор може да протече само по каналния ред. Тоест тя ще има право на разговор само в приемния ден за граждани.

Такъв ден има всяка първа и трета сряда от месеца от 11 до 12 часа. Следващия приемен ден обаче се пада на 6 септември, който обаче е официален почивен ден и така най-близката дата остава 20 септември.

Тъй като не получиха отговори обаче, протестиращите се заканиха утре в 19 часа да затворят кръговото на Орта хан, на пътя Пловдив-Пазарджик, между Цалапица и Стамболийски.

Ако никой не ни чуе ще останем цяла нощ там ако трябва. Ще затворим четирите изхода с по една кола и ще я заключим, за да стои блокиран пътя”, заканиха са жителите на селото.

Майката на убития Димитър - Атанаска Бакалова, настоява за повече яснота по случая и добави, че иска да знаят какво се е случило след следствения експеримент. Тя и близките ѝ пожелаха и да видят Европейската заповед за арест, с която се издирва соченият за извършител на жестокото убийство – Рангел Бизюрев.

Как премина самият протест днес и какви са другите искания на хората, вижте тук:

Близки на убития Митко от Цалапица пред прокуратурата: Искаме пълна прозрачност и информация за случаяЗа пореден път роднини и приятели на Димитър Малинов излязоха на протест, настоявайки за справедливост