Районна прокуратура – Пловдив наблюдава досъдебно производство за това, че на 02 октомври  в с. Розино, общ. Карлово по непредпазливост са били нарушени правила, уреждащи преработката и съхранението на храни, предназначени за общо ползване, и с това е изложено на опасност здравето на другите.

На 2 октомври 2023 г., в с. Розино деца са консумирали сандвичи – дюнери, които се продавали в мобилна каравана – павилион за закуски. Собственикът имал издадени разрешителни документи да предлага хранителния продукт. Установено е, че няколко от децата, консумирали дюнерите, са почувствали неразположение и са били откарани за преглед в болница. Те са стабилизирани, няма опасност за живота им.

С постановление на наблюдаващия прокурор са дадени указания за установяване на произхода на хранителните стоки, които са предлагани и консумирани от децата, медицинска документация за състоянието им, назначени са експертизи и др.

Извършват се действия по разследването.  

Припомняме, че  случаите на натровени деца станаха общо 35. 22 от тях са откарани с линейка в болници в Карлово и в Пловдив. 17 деца остават в лечебно заведение с болки в корема и повръщане.

Обектът, от който децата са купили дюнери, е запечатан и се охранява от полицията. Проверките са установили, че заведението има временна регистрация за преместваем обект за срок от една година. Удостоверението за регистрация не включва приготвяне на дюнер на място.

Резултатите от микробиологичните изследвания се очаква да бъдат готови до два-три дни.