Извънградския транспорт между Пловдив и Асеновград продължава да не отговаря на нуждите на хората. Проблемът с недостатъчния капацитет на превозните средства все още е налице, макар многократните сигнали на използващи услугата, научи TrafficNews.

Припомняме, че причина за по-голямото натоварване на автобусните превозвачи е ремонтът на НКЖИ, засягащ зоната около гара Крумово. Заради последното много учащи и работещи в Пловдив асеновградчани в момента не използват влак.

Неадекватен транспорт възпрепятства мобилността на асеновградчани, искат промянаВходирана е молба до фирмите превозвачи и общината с искане да се зачести графика на междуградската линия

Натовареният пътникопоток обаче обостри един от години пренебрегван проблем –  потенциални клиенти шофьорите не връщат. Вместо това в автобусите се допускат повече от позволения брой пътници, които съответно се возят правостоящи.

Пример за поредната такава ситуация даде асеновградчанин, пътувал с маршрутка на „Родопи Авто“ ООД – една от двете фирми, обслужващи линията. По думи на пътника в превозното средство били допуснати близо 10 души над позволеното. Всички те пътували прави до Асеновград.

Наш репортер потърси управителя на фирмата „Родопи Авто“ ООД във връзка със сигнала за правостоящи пътници. Той заяви, че регламентът им позволява това, ако разстоянието на маршрута е до 30 км. На въпрос дали има осигурени ремъчни дръжки за всички допускани правостоящи пътници, от фирмата увериха за това. Подобно нещо обаче не се споменава в сигнала на пътниците.

Припомняме, че подобни оплаквания станаха повод за пускането на колективно писмо на местните до общината и фирмите –  с искане зачестяване на графиците и по-големи автобуси. Преди две седмици общината заяви пред TrafficNews, че ще пусне запитване за добавяне на три линии, поискани от гражданите. 

Община Асеновград обмисля промени в разписанието на извънградските автобуси до ПловдивПредложението идва в отговор на гражданско недоволство от организацията на обществения транспорт

По информация на медия ни, освен запитването, през изминалата седмица Община Асеновград е провела и разговори с фирмите превозвачи – „Родопи Авто“ ООД и „Стойчев и син“ ЕООД. Тема е било именно пускането на по-големи автобуси, които да отговарят на увеличилия се брой пътници.

От фирмата „Родопи Авто“ заявиха, според тях има достатъчно рейсове. Заради искане на общината обаче се очаква в срок от една работна седмица да пуснат още 50 местни автобуси по линията.

 

 

Водеща снимка: Архив