Десетки признателни  жители на община „Родопи” и село Първенец се поклониха днес пред подвига на предците си, които преди 138 години обявиха пред света постигането на националния си идеал – Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Признание пред подвига на предците ни изрази кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов.

Пред паметната плоча в село Първенец, която ознаменува бележитата дата дойдоха народният представител Манол Генов, Ангел Стоев- областен управител на Пловдив в служебните правителства, кметът на селото Ренета Плевнелиева, заместник-кметът на община „Родопи“ Емилия Иванова, Иванка Петкова-секретар в община „Родопи“.

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов  произнесе празнично слово, като припомни историята.

„  Мястото на Първенец е историческо в тези събития. В тогавашното  Дермендере  е проведено заседанието  на Българския таен централен революционен комитет с председател Захари Стоянов,  на което се взема решение да се осъществи актът на Съединението. Затова предприехме действия за изграждане на  площад, който да напомня на жителите на Първенец, че тук се е случило най-важното историческо действие, свързано с бележитата дата. Днес този площад носи името „Съединение“, а  до паметната плоча на мястото, където са се провеждали заседанията на  реорганизирания Български таен централен революционен комитет поставихме бюст-паметник на видния български революционер и писател Захари Стоянов“, каза в словото си кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов.

Той положи венец пред бюст- паметника  на Захари Стоянов от  името на община „Родопи”. Цветя  бяха поднесени от официалните лица и граждани  и пред паметната плоча.