С ритуали и наричания за здраве и берекет започва празникът на билките -Еньовден във високопланинското родопско село Лилково. От 10:00 часа ще се състои ритуалът "Еньовски мистерии - наричане на китки". Празникът ще продължи с "Еко арт работилница за пана от капачки" с Дарина Делчева и творческо ателие "Шепот от дълбините на времето“ с Венцислава Великова, съответно от 12:00 часа и 16:30 часа .

Народни песни и кръшни хора ще се извият в  „Чинаровата гора” край село Белащица. Във  фолклорния фестивал ще се включат самодейци от читалищни състави от Пловдив, Кърджали, Йоаким Груево, село Желязно, както и групи от населените места в община „Родопи“. На специално изградената сцена ще качат и ТК „Калина“ от село Белащица, които ще отбележат 15 години от създаването си.

Фестивалът ще започне в 12:00 часа в събота и ще продължи след 18:00 часа с народно веселие и програма на оркестър „Феникс“.

Авто ретро поход ще премине за Еньовден през община „Родопи“. Очаква се колоната от ретро автомобили да поведе кметът на общината Павел Михайлов. Атрактивното дефиле ще тръгне в 11:00 часа от бул. „Пещерско шосе“ 36 в Пловдив, в посока Брестовица, като премине  през село Златитрап. Десетките коли ще се подредят в стопанския двор на село Брестовица, където кметът  на община „Родопи“ ще поздрави и награди участниците.

Програмата  на авто ретро поход „Ромбус“ ще продължи с парад в град Перущица и бирен тур, след което колоната ще продължи към град Панагюрище.