Министерство на енергетиката и Министерство на околната среда и водите все още не са отговорили за кариерите над Белащица, научи TrafficNews. Тяхното становище по темата беше поискано по официален път от Община „Родопи“, откъде на 21 април изпратиха писмо с искане да им бъде посочено на какво правно основание „Европейски пътища“ АД ще извозва материал, след като компетентните институции прекратиха дейността им.  

В тази връзка жители на Белащица организират поредния протест срещу дейностите в кариерата, които фирмата концесионер продължава да извършва. Местните са планирали и утре да блокират пътя, по който преминава тежкотоварната техника на „Европейски пътища“ АД.  

Всъщност забавянето в отговора на институциите не е изненадващ, предвид периода, в който от фирмата "Европейски пътища" уведомиха за намеренията си. Ръководството им подаде тази информация точно преди Великденските празници. На Велики четвъртък местната власт пусна спешното писмо до МЕ и МОСВ, но технологичното време за проверка и реакция на институциите съвпадна с празниците. 

Този период на ваканция, сякаш предвидливо избран, подари малко време фирмата и извади от фокуса плануваните от нея дейности. 

Кариерите над Белащица възобновяват дейността си, жителите на селото готвят протестиОбщина "Родопи" изпрати по спешност писмо до МЕ и МОСВ

Припомняме, че идеята за този протест се роди още преди Великденските празници, когато концесионерът изпрати писмо до местното кметство и инициативния комитет „СТОП на кариерата в Белащица“, в което ги предупреждава, че от 27 април ще бъде възстановена дейността по извозване на вече придобит материал.

Още тогава от „Европейски пътища“ заявиха, че няма законовообосновани пречки те да не извършват това, както и че всяко противопоставяне ще бъде нарушаване на конституционните им права. Собственикът на дружеството посочи още, че ако жителите на Белащица не са съгласни, разполагат с тридневен срок, в който да ги уведомят за това. В противен случай фирмата ще възстанови дейността си.

Не става ясно имало ли е връзка между ИК и „Европейски пътища“, в която местните да посочат несъгласието си, което така или иначе е ясно заявено от години.

Сигурно обаче е, че рано тази сутрин камиони отново поеха към пътя, отвеждащ до кариерите. Членове на комитета пък качиха снимки и видеа в социалните мрежи с послание „Малко сме, но за сметка на това непримирими!“.  

Протест блокира камионите от кариерата край БелащицаНепримирими сме, заявиха местните жители

Протестът на гражданите е насрочен за 28 /четвъртък/ в 8:00ч. пред хотел „Свети Георги“ в Белащица.