Жители на Белащица блокираха достъпа на камиони, извозващи инертни материали от кариерата край селото тази сутрин.  Десетки души се събраха на протест, за да покажат недоволството си от възстановяването на дейността на обекта. Н

„Стоп на кариерата в Белащица! Малко сме, но за сметка на това непримирими!“, написа във фейсбук един от протестиращите.

Припомняме, че фирмата концесионер на кариерата над Белащица възстанови извозването на скална маса от обектите си, като дейностите стартират от днес.

„Ние не сме компетентна институция, затова действаме възможно най-бързо с искане Министерството на енергетиката да ни разясни кое е това законово основание. Още повече, че има решение на РИОСВ за замразяване на всички дейности на кариерите до окончателно становище за вододайните зони. В района има 3 карстови извора и тече процедура за водоснабдяване. Няма как да имаме кариера и карстови извори на едно място“, коментира кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов пред TrafficNews.

При един от последните протести на жители на Белащица пред сградата на РИОСВ в Пловдив областният управител на Пловдив пое ангажимент за спиране на процедурите по ОВОС, от които зависеше дали ще бъде възобновена концесията на фирмите. Кметът на община „Родопи” пък сезира Европейската комисия и Европейската агенция за околна среда и уличи фирмата в лъже за пътя, който отвежда до кариерата.