Две крави и теле, отглеждали в частен двор в Куклен, предизвикват сериозен дискомфорт на живеещи в съседство. Малкият обор, където едрият добитък се отглежда, дели обща стена с оградите на други имоти. Общественото недоволство по повода расте с времето, сигнализираха пред TrafficNews семейството на Костадин Стамболов. 

Съседът ми отглежда кравите си там от десетилетие. Никога не сме били напълно съгласни с това и ни е създавало проблеми, но сме търпели. Роди ми се внуче, което имаше проблеми с дишането. Оказа се, че проявява алергична реакция към животните. Това бе потвърдено и от алерголог. Отново помолихме собственикът им да ги премести, защото вече се касае за здравето на детето, но той каза, че има право да ги гледа и няма намерение да ги маха“, разказа Стамболов.

Друг съсед пък се оплаквал от наличие на мишки в двора му, които идвали от обора на ул. „Стоян Заимов“.

След неуспешен опит за договаряне, съседите подали сигнал до Община Куклен. Такъв бил пратен и до Регионална дирекция за национален строителен контрол/РДНСК/, с искане да бъде проверена законността на постройка, в която се отглеждат кравите.

Започнала серия проверки на имота. Справка на TrafficNews сочи, че такива са стартирали през февруари 2022г. Служители на община Куклен посетили имота и констатирали, че броят на добитъка съответства на действащата Наредба за отглеждане на животни в жилищни имоти на територията на Общината.

Било установено обаче, че собственикът на обора Реджеп Топчиев не е регистрирал дейността си и следва да впише животновъдния си обект като обект за „Лично ползване“ към ОДБХ. Освен това оборът не фигурирал в архива на отдел „Устройство на територията и строителството“ в Куклен, съответно експлоатацията му била незаконна.  

На Реджеп Топчиев, чийто дом се намира в същия парцел, било издадено предписание животните да бъдат преместени на изискуемото разстояние от съседите му. По наредба –  минимум 6 метра от останалите частни имоти. Мъжът получил 60 дни срок, в който трябвало да спази предписанието.

Последваща проверка през юни обаче установила, че той не е предприел действия към изпълнението му. Заради следното бил връчен акт, към който собственикът на кравите няма нито възражения, нито го обжалвал. Така месец по-късно получил наказателно постановление и глоба в минимален размер от 100лв.

От Община Куклен уточниха за TrafficNews, че към 19 май т.г. санкцията е заплатена. Мъжът уверил администрацията, че подготвя терен, в който да прехвърли животните.

Междувременно направихме опит за връзка и с Реджеп Топчиев. Животновъдът заяви, че такъв брой добитък се отглеждат във въпросния имот от десетилетия насам. Отказа да дава допълнителен коментар по темата.

 „След последваща проверка, назначената от кмета на общината, комисия е дала предписания на собственика на животните да ги премести на изискуемото по нормативна уредба разстояние от границата с имота на жалбоподателя, по чийто сигнал е извършена проверката. При ново посещение на адреса комисията е установила, че предписанието е спазено“, се посочва още в отговора на Общината.

Кравите и телето са преместени в друго помещение, намиращо се в същия имот - потвърди Костадин Стамболов. Новият обор представлява временна конструкция. Разположението ѝ спазва нужните 6 м. от оградата на Стамболов, но не и от останалите дворове. 

Все още не е ясно дали собствениците на другите съсдени имоти ще продължат с жалбите. TrafficNews ще проследи темата.