Кметът на Куклен Мария Белчева взе участие в провелия се в Пловдив Национален форум "Социалната отговорност на големите корпорации и работния потенциал на хората с увреждания", организиран от "Балкански  институт по труда и социалната политика" и ХОЛДИНГ КЦМ 2000.

Фокусът на събитието бяха хората с увреждания като потенциален резерв на българския пазар на труда, както и държавните механизми за насърчаване и подпомагане на бизнеса за създаване на работни места за хора с увреждане.

По време на събитието представители на изпълнителната власт, бизнеса и изследователски организации обсъдиха възможностите за подкрепа на работодателите при създаването на работни места за хора с увреждания. Заместник-министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска призова работодателите да проявят необходимата социална отговорност, за да могат хората с увреждания да бъдат приобщени в подходяща работна среда и ги насърчи да се информират за всички възможности да получат подкрепа от държавата да обучат и наемат такива служители. Тя напомни, че Агенцията за хората с увреждания има целенасочени програми, финансиращи проекти за рехабилитация, интеграция, създаване и оборудване на нови работни места за хора с увреждания.

Заместник-министър Надя Клисурска открои положителния пример на дружество „Стопански дейности КЦМ“, което от 20 години създава устойчиви работни места за хора с увреждания. В момента в него работят около 100 души в неравностойно положение.
На форума бе представен и добрият пример – дружество „Стопански дейности КЦМ“, създаващо 20 години устойчиви работни места за хора с увреждания.

„Ние сме изключително удовлетворени от работата с такива хора. Това е част от нашата корпоративна социална отговорност - да помогнем на тези, които не са като всички нас. И то в план, в който да им дадем възможност за достоен труд и достойно заплащане. Това е един много успешен работен модел и смятам, че големите корпорации трябва да последват този наш модел“, каза Румен Цонев.

Този модел се внедрява в холдинга по време на дългогодишният председател на Съвета на директорите и главен изпълнителен директор Никола Добрев.
„Това реши два проблема. Първо – хората, които имат проблем със здравето, да са изведени от трудните условия на работа. Второ – те да се чувстват полезни, а когато те решат здравословните си проблеми, да се върнат на старите си работни места. Ползата за бизнеса беше, че ние можехме да организираме пълноценно работниците да вършат тази работа, за която са назначени“, каза Никола Добрев.

Кметът на община Куклен Мария Белчева бе участник в дискусията в панела „Хората с увреждания –потенциален резерв на българския пазар на труда“.

Тя благодари на Холдинг КЦМ 2000 за поканата да бъде част от националния форум и изказа задоволство, че предприятие от такъв ранг се намира на територията на община Куклен. Белчева посочи, че холдинга е  пример за последователна и успешна социална политика в предприятията.

По думите на Белчева, ролята на общините е да бъдат медиатор в „изваждането на светло“ на хората с увреждания, които дълго време са били извън социалния живот. Кметът заяви, че задача на  общините е да издирят тези хора сред населението, които досега не са били трудово ангажирани и да ги привлекат като им създадат социални контакти. Мария Белчева се позова на опита на общинска администрация в това отношение и потвърди, че със заетостта си хората с увреждания много добре се интегрират и  създават работни  навици, а самочувствието им се повишава и така самите те се чувстват полезни.