Хората от всички населени места в община Родопи ще посрещнат големия християнски празник Успение Богородично. Голяма Богородица е празник за селата Бойково, Ситово и Оризари.

Стотици вярващи ще се съберат край манастира „Св. Богородица“ над Бойково. По традиция всяка година там се прави курбан за здраве. Празникът ще продължи на площада в Бойково от 17 часа, когато оркестър „Славяни“ и самодеен танцов колектив ще веселят присъстващите.

На Голяма Богородица гости посрещат и в село Ситово. Празникът ще започне от 11.00 часа с водосвет и отслужване на литургия до параклис „Успение на Св. Богородица“ над селото. За здраве и благополучие на селото и неговите жители ще бъде осветен и раздаден курбан.

Празничният ден в Ситово ще продължи от 16:30 часа с участието на виртуоза Атанас Младенов и майстори на гайдата и тъпана от Гайдарски състав" Войводите“, надиграване между поколенията от ТШ " Тодорови" и песните на ФГ "Лазарица" към НЧ "Алеко Константинов-1907“.

В центъра на селото ще бъде подредена уникална изложба, показваща традициите и красотата на забраждането и съхранените до днес автентични аксесоари от различните етнографски региони. Куратор е майстор Стоян Маринов Стоянов, а в лицата от снимките ще познаете артистите от ФА „Тракия“.

Празничната програма в Ситово ще продължи до късно вечерта с песните на родопския славей Росица Пейчева – специален гост на събора.

С литургия и курбан за здраве празникът Голяма Богородица ще бъде отбелязан и в село Оризари. Богомолците ще се съберат в православния храм "Св. Георги", а от 12:00 часа гозбата бе раздадена на присъстващите миряни. Успение Богородично е един от 12

те големи християнски празници. Той се чества и от православни, и от католици. Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка напуска земния живот и отива при сина си.