Актуализация на налозите на Община Първомай е необходимост, тъй като част от местните данъци и такси не са били променяни от 2008г. насам. Това коментира пред TrafficNews кметът на общината Николай Митков по повод общественото недоволство по темата.

Както медията ни писа, днес местният парламент ще разгледа и гласува вдигане на данъка за недвижими имоти на територията си. Предложението от 1,8 на хиляда таксата да стане 3 на 1000 бе посрещнато с възражение от група граждани, които се противопоставиха и определиха актуализацията като прекомерна и финансова необоснована.

Жители на Първомай скочиха срещу вдигане на данъка за недвижими имоти с 67%Местният парламент ще разгледа внесеното предложение за увеличение на налозите на сесията си днес

„Местните данъци за недвижимо имущество в Община Първомай не са променяни от 15 години. Ситуацията към днешна дата е много различна, стойността на всичко е нараснала неколкократно. През това време както пенсии така и заплати са претърпели увеличения. Искаме градът и селата в общината да се развиват, но това няма как да стане без актуализация в разходите и приходите“, допълни кметът Митков.

Той разясни, че завишаването на данък сгради за гражданите няма да бъде драстично, като за имотите в селата стойността ще се покачи с около 10-15лв., а за града между 20 и 60 лв. в зависимост от параметрите на недвижимото имущество. Увеличението за частни фирми ще бъде малко по-голяма, тъй като те се отчитат спрямо балансова система. В този случай размерът на данъците ще скочи с около 1000 до 2000лв..

По негова информация организатор на подписката е местен зеленчукопроизводител. Тя е била подкрепена от близо 350 души, при общо население на общината над 24 000 души.

По подозрение на Николай Митков зад подписката стоят частни интереси и политически дивиденти, а населението е било подведено, с цел да се блокира работата на общинския съвет.

„Грешно е представена идеята за "67% повишение". В подписката е даден и пример с Община „Раковски“, където обаче скоро също предстои гласуване на стойността на данъците и конкретно за недвижимото имущество ще стане 3 промила. Тази година получихме указания на национално ниво, че малките общини следва да извършат актуализации в местните налози. Подобни промени са нещо съвсем нормално, иначе общините ще бъдат в застой“, коментира още Митков.