Жители на Първомай скочиха срещу вдигане на местните данъци и такси на територията на общината. Гражданите са против внесеното предложение, което планира покачване на налозите върху недвижимо имущество с близо 67%. Те са изготвили възражение в писмен вид, което е предадено на кмета на общината и на председателя на Общинския съвет.

„С така посочения проект за решение се предвижда абсолютно неоснователно против и всяка финансова и стопанска логики, завишаване на данъка за притежаваните недвижими имоти от 1.8 на 3.0 на хиляда. Така предвижданото увеличение е прекомерно натоварващо с допълнителна данъчна тежест населението на общината и е в пълен противовес с нормалната финансова логика. Необходимостта от допълнителни парични средства, които да влязат в бюджета на общината не следва да бъде прехвърлена като финансово бреме на жителите на общината“, посочват гражданите във възражението си.

Според гражданите не е ясно какви ще са техните ползи от повишаването на данъците. По думите им актуализацията в размера на налозите не следва да бъде „параван, зад който се крие липсата финансова дисциплина и стопанска активност на Общината“ или средство за покриване пробойните в общинския бюджет. 

Жителите настояват завишението да бъде 2.2 на хиляда.  

На днешна сесия /21.12./ на Общинския съвет ще бъдат разгледани няколко внесени предложения, едно от които касае именно изменение и допълнение в Наредбата за размера на местните данъци. Ще бъде гласувана и план-сметката за приходите и необходимите разходи на Община Първомай за дейностите по управление на отпадъците за следващата година.