Първо на църква, после към урните. Така повечето хора в Раковски избраха да протече днешният Великден.

Сутринта 35-те секции в града, в който живее най-голямата католическа общност у нас, бяха почти празни. Затова пък стотици вярващи се стекоха на празничната литургия в храма „Пресвето сърце Исусово” в квартал „Генерал Николаево”. Монсеньор Йовко Пищийски поздрави богомолците с „Христос Възкръсна”, а те отвърнаха с „Наистина възкръсна”.

Едва след това хората тръгнаха към секциите.

„Бяхме на службата, но празникът няма да ни спре да гласуваме, защото искаме промяна”, споделиха пред TrafficNews Мария Раднева и Донка Борукова, чийто избирателни секции са в ОУ „Христо Ботев”.

„Искам нови хора да влязат в парламента. В Раковски сме много доволни, имаме си всичко, но като цяло държавата има проблеми в здравеопазването, в пенсионната система”, сподели Донка. Мария пък подчерта, че за нея е най-важно избраниците да мислят на първо място за народа.

Жените разказаха, че от сутринта са готови и с празничната трапеза. И тази година ще спазят традицията - на обяд ще се съберат със семействата си и ще се сборят с червени яйца.

Изборите не помрачиха празника и на Стефан. Мъжът избра машинното гласуване и изслуша кратък инструктаж.

„Няма проблеми с машинното гласуване, но като цяло по-голям е интересът към хартиената бюлетина. Въпреки че с машината е много по-бързо и съвсем лесно. Отнема около 3 минути, като работа с банкомат е”, обясни Виктор Джатов, секретар на комисия.

Кметът на Раковски Павел Гуджеров съобщи, е имало проблеми при сформирането на комисии. Членовете на СИК, които традиционно участват в изборите, тази година не са се съгласили. „Помогнаха ни хора от съседни села – Белозем, Чалъкови, които не са католици”, посочи Гуджеров.

Според него фактът, че изборният ден съвпадна с Великден, неминуемо ще се отрази на избирателната активност. Но все пак той се надява хората да отделят половин час и да отидат до урните.