Местни инициативни комитети от Пловдивско се обединяват за протест против поправки в Закона за опазване на околната среда /ЗООС/. Природозащитници и активисти ще се съберат тази неделя /14 април/ в 16:00ч. на кръстовището на бул. „Асеновградско шосе“ и Пловдивски околовръстен път. За същия час е обявен протест в село Варвара, община Септември, област Пазарджик.

Действията им са в подкрепа на национален протест, организиран от неправителствени организации и граждани, които определиха предложението за законодателните промени, внесено от депутати на ГЕРБ и ДПС, като недопустимо. Според тях чрез промени в Закона за насърчаване на инвестициите се парира възможността на граждани да защитават природата и да се обявяват срещу застрашаващите ги икономически дейности.

Една от основните причини местните инициативни комитети, които се борят срещу реализацията на няколко кариери в Пловдивско, да се включат в протеста са промените в ЗООС. Адвокат Снежана Стефанова, която е техен правен представител по редица дела, определи предложенията като „парадоксални“.

Излиза, че колкото по-голям е инвеститорът, колкото по-голяма територия и население засяга инвестиционното му предложение – толкова по-улеснена ще бъде процедурата оттук насетне“, коментира юристът.

Една от промените, които се предвижда, е за удължаване на срока на решенията по ОВОС /Оценка за въздействие върху околната среда/. Те съпровождат всяко инвестиционно предложения, което би могло да има последици върху природата. След промените те ще траят 15, а не както досега – 5 години.

Тези промени поставят в по-привилегировано положение големите инвеститори, за сметка на средните и малките инвеститори. За тях се предвиждат съкратени срокове за процедурата по ОВОС, обжалване само на една инстанция пред съда на евентуални решения по ОВОС. За тези 15 години може да се измени съществено околната среда и да се увеличи населението в региона. Според практиката на Съда на Европейския съюз дори понякога 3 години са много дълъг срок до поискване на нова ОВОС“, допълва адв. Снефанова.

Друг съществен момент, който се предвижда в измененията, обхваща Закона за устройство на територията. Спрямо предложението на областни управители или министър ще бъде делегирано едноличното право да изменя Общия устройствен план.

Това е основния документ, който приема една община за развитието на населеното място. Например – ако тя е взела решението да развива туризъм и отдих и започне да устройва инфраструктурата си в тази насока, тя няма да бъде сигурна, че с едноличен акт на някой министър няма да се реши в това населено място да се направи кариера или завод за отпадъци. Това е в драстично противоречие и с Конституцията на първо място, тъй като възможността за самоуправление на местната общност бива изтрита“, коментира още адвокатът.

Тези изменение се прокарват между първо и второ четене на трети закон – те касаят Закона за опазване на околната среда и ЗУТ, но се внасят като преходни и заключителни разпоредби на Закона за насърчаване на инвестициите.

Целта е те да се приемат на тъмно, без обществено обсъждане, без да бъдат попитани засегнатите министерства, кметове и общественост. Това доста притеснително, дори скандално“, допълват организаторите на протеста в пловдивско.

Организаторите на националния протест „За да остане природа в България“, който също ще се проведе на 14 април в столицата, казват, че с поправките се цели да се насърчават инвестициите в големи проекти със значително въздействие върху околната среда, като им се осигури бърза писта за сметка на природата, хората и малкия бизнес“.

Категоричното искане на протестиращите в Пловдив е предложенията, внесени на 4 април, да бъдат оттеглени. В случай че това не стане – те са готови да сезират Европейската комисия.

Протест срещу кариерите в Пловдивско - граждани въстават заради отнето право на защитаПаралелен протест по повода ще се проведе и в столицата

 

"Шумът ще причини дискомфорт": Провали ли бунтът на хората бизнеси за милиони в ПловдивскоКои бяха по-активни – граждани или инвеститори, и как действаха компетентните органи през изминалите 365 дни?