Доброволци от Пловдив и жители на Красново с общи усилия и средства успяха да възродят библиотеката в китното Хисарско селце и да вдъхнат нов живот на едно забравено от местните място. Читалище „Отец Паисий“ вече придобива съвсем нов облик, след обновяване на библиотеката и мястото е почти готово да се превърне в мост между миналото, настоящето и бъдещето.

Преди няколко месеца жителите на селото насочиха усилията си към създаването на едно модерно и приветливо пространство, което да бъде истинска оазис на знанието и културата, съчетаващо в себе си историята на региона и модерния поглед към света.

През април в читалище “Отец Паисий” започна освежителен ремонт с лични средства на красновци, като усилията им бяха насочени най-вече към библиотеката, тъй като помещението не е ремонтирано от откриването си през 1971г. Жителите на селото поставиха нова подова настилка и боядисаха цялото помещение.

В последствие към реновирането на библиотеката се включиха и няколко доброволци от Пловдив, като заедно с местните дори създадоха Фондация на име "Моето Село", която активно да подкрепя и подпомага усилията на жителите. Доброволците предоставиха на библиотеката фототапети за стените и вратите на различна образователна тематика, два чисто нови оборудвани компютъра с бюра към тях, диван, малка масичка и барбарони за читалнята, както и настолни игри. Те сами сглобиха и монтираха мебелите и аксесоарите и претапицираха старите табуретки и други мебели в помещението. Следващата им цел е да закупят нови класически книги и съвременна литература, за да съживят интереса на младите поколения към четенето.

Искаме да опазим и популяризираме местните традиции, история и култура на региона. С малките подобрения имаме за цел да съчетаем иновациите с уважението към традициите и миналото. Ще се радваме, ако библиотеката се превърне в притегателно място за срещи и събирания за младите хора и всеки жител на селото да се чувства горд и свързан със своята общност”, споделиха доброволците пред TrafficNews. Те са амбицирани да се включат и в още инициативи, за да подобрят облика на малките населени места около Пловдив.