Учредителите на местен инициативен комитет /МИК/ в Горнослав, който се бори срещу реализацията на кариера за добив на инертни материали в региона, са разтревожени от възможен теч на лични данни. Съмненията им са, че имената и адресите им, предоставени до местната администрация при регистрацията на МИК, са били известени незаконно на фирмата „Запрянови-03“. Именно дружеството на Вакрил Запрянов и сина му Георги е възложител на инвестиционното предложение за експлоатация на находището край селата Горнослав, Добростан и Червен.

Припомняме, че Георги Запрянов бе водач на листата за общински съветници при местните избори от 2023г. през БДС "Радикали". Той обаче не стана член на групата в настоящия състав на местния парламент. Влезе третият в листата им Иван Иванов, който бе избран и за председател на Общинския съвет. 

Протестиращи срещу кариерата в Горнослав: РИОСВ си свърши работата, чакаме това и от съдаДесетки в Пловдив и София въстанаха заради отнето право на защита в съдебни процеси срещу подобни инвестиции

Какво събуди съмненията им?

На 12 януари трима от организаторите на протестите срещу кариерата внасят документи за учредяване на МИК към Община Асеновград и Общински съвет-Асеновград. Целта е провеждане на обществено събрание на жителите на Горнослав , където да се гледа въпроса дали населението е съгласно с осъществяването на инвестицията на „Запрянови-03“.

При входирането на молбата до местната администрация са предоставени трите имена, ЕГН и адреси по лична карта на трите жени, които основават и движат дейността на комитета.

Няколко дни по-късно, в интервю пред пловдивска медия Вакрил Запрянов заявява следното:

Мисля, че живеем в правова държава и законите са задължителни за всички. Аз самия живея и имам къща в Горнослав. От местни хора до сега не съм получил възражение. Обжалвания се правят само от външни хора. В момента въпросният инициативен комитет е от три жени – едната от Стара Загора, втората от Труд, третата от Пловдив и хора от неправителствени организации, които обслужват чужди интереси“.

Цитирането на адреси, на които учредителите се водят по лична карта, ги смутило:

До този момент никъде не е ставало на въпрос къде сме родени. Всички ние имаме имоти в Горнослав, които ползваме, и сме регистрирани в селото по настоящ адрес. Малко по-рано  се случи внасянето на молбата ни до общината и ОбС-Асеновград, което ни кара да мислим, че там е съдействано. Вероятно някой е предоставил на Вакрил Запрянов подробна информация – кои сме ние, които искаме неговата инвестиция да не се случи. Той знае имената ни от всичките протести, които сме организирали, но не и други наши лични данни“, заяви Катерина Фратева.

Тя е подала сигнал до деловодството на Община Асеновград с искане да бъде назначена проверка по случая – предоставя ли някой конфиденциална информация за членове на МИК-Горнослав до „Запрянови-03“.

Вакрил Запрянов: Това са опити за шиканиране!

Потърсихме за коментар и управителя на дружеството възложител Вакрил Запрянов, който отрече някой от местната администрация да му е съдействал за подобна информация.

„Те самите си публикуват имената в сайтове и групи, където разпространяват информация за протести и тъй нататък. Хората си ги знаят. Същите неща ги пускат и до съда, където искат да влязат като страна по делото (бел.ав. Делото на „Запрянови-03“ срещу РИОСВ). Това се прави с цел да шиканират и съдебния процес. Не им знам регистрациите по лични карти, няма откъде да им ги знам. Нито ме и интересува. Не съм казвал адресите им, казал съм откъде са – Пловдив, Стара Загора и Труд. В интервюто споделям, че няма нито един човек от Горнослав, който да възразява срещу кариерата. Те не са от селото“, заяви Вакрил Запрянов.

По думите му дейността на местния инициативен комитет и членовете му е обвързан не с защитаване на природата, а с преследване на лични интереси.

Те са сдружения, НПО, фондации. Търсят далавера с евросредства. Няма един човек от селото, който да има против. Вече над 10 години движа тази процедура пред всички компетентни институции, и съм се съобразявал с тях. А тези хора се чудят какво да направят, да минат по заобиколен начин“, коментира Запрянов и заяви, че според него част от противниците на кариерата всъщност имат инвеститорски интерес за терени в близост до концесионната площ. 

Екоинспецията с ключово решение за кариерата край Горнослав, върна инвеститора на стартаРИОСВ обяви загуба на правно действие на свое решение

Медията ни се свърза с пресцентъра на Общината, откъдето заявиха, че рано тази сутрин (бел.ав. 22.01.2024г.) сигналът е бил обработен и е започнала вътрешна проверка по случая.

Секретар на Общинския съвет пък коментира пред TrafficNews, че те не са били сезирани по случая. По тази причина не е била инициирана проверка относно съмненията на учредителите.