Беритбата на маслодайни рози в Пловдивско ще закъснее с повече от десет дни, съобщиха за TrafficNews производители. Миналата година стопаните, чийто насаждения са в района на Брезово, откъснаха първите рози на 12 май. Сега очакванията им са това да се случи след 20 май. А масовият розобер ще започне най-рано на 25 май.

„Очакваме кампанията да бъде по-къса тази година. Състоянието на розите е добро, но заради студеното време се развиват по-бавно”, обясниха собствениците на розови масиви.

Те се тревожат как ще успеят да си осигурят берачи. Работната ръка е намаляла, тъй като брането на гюла е трудоемко, а и в градините се влиза в ранни зори. „Сега времето ще се стопли изведнъж и още по-трудно ще накараме работниците да влизат в градините”, казват розопроизводители.

Те са разтревожени и от ниските изкупни цени. Към момента се коментира цена от 1.60-1.80 лв. за килограм, която според тях не може да покрие всички разходи. „Разумно е цената да е поне с 50 стотинки по-висока”, смятат те.

Другият проблем е, че заради световната пандемия от COVID-19 голяма част от дестилериите у нас не са успели да продадат всички преработени количества от миналата година.  Затова част от тях през тази кампания ще работят с по-малки натоварвания. Възможно е някои дестилерии дори да не отворят.