Първата копка направиха на строежа на ДГ „Каменица“ в „Централен“ кметът Здравко Димитров и зам.-кметът по строителство Пламен Райчев. Двамата дадоха символично начало на строежа на детското заведение, чието действително изграждане започна преди месеци.

Градоначалникът заяви, че се очаква проектът да бъде завършен в срок, а именно август 2023 година.

Окончателно събарят сградата на детска градина в центъра на ПловдивНа мястото на ДГ "Каменица" ще бъде издигнат един от най-очакваните проекти на Общината

 „Обещали сме 12 детски градини, това е десетата. Ще получим едно ново детско заведение, което отговаря на всички условия. Районът е силно населен и има нужда от този тип детско заведение. Скоро време започваме в Съдийски квартал още един проект“, коментира Зико и пожела успех на строителите.

Строежът бе посетен и от директорката на детската градина Илиана Христова, която обяви, че към този момент децата са разпределени по други заведенията адекватно и обучението им преминава добре.

Проектът предвижда модерни съоръжения за игра и всичко необходимо за нормалното обслужване на нуждите на децата, които ще бъдат разпределени в шест възпитателни групи. Общата стойност на проекта е надхвърля 8 660 000 лева, от които 7 361 030 лв. са европейско финансиране, а близо 1 300 000 лв. са национално съфинансиране. В тази сума обаче е включено изграждането на още една детска градина. Финансирането на новата детска градина е по „Региони в растеж” като част от проекта за Образователна инфраструктура. 

Припомняме, че изборът на фирма повдигна много въпроси, защото поръчката на стойност над 4 млн. лева бе спечелена изненадващо убедително при сериозна конкуренция и голям интерес. В процедурата участваха 15 фирми, а тази на Тодор Бурджиев  получи внушителните 98,82 точки от възможни 100. В последствие КЗК обжалва възлагането на строителство, но по-късно ВАС даде зелена светлина с аргумент, че не е налице нарушение.