Езикова гимназия – Пловдив е с най-висок резултат на държавния зрелостен изпит по БЕЛ тази година. След нея се нарежда успехът на зрелостниците от Математическа гимназия и ЕГ „Иван Вазов“. Това обяви шефът на Регионално управление на образованието Антоанета Пакова.

Тази година средният резултат на зрелостниците в Пловдивско е Добър 3,95. Както вече ви съобщихме събраните точки са 52,40т. , което е най-средното за страната.

Четворка за пловдивските зрелостници на матурата по БЕЛ, сред първенците са в странатаСредният резултат на випуск 2023 за страната е 50,14 от 100 точки

Според Пакова четворката на зрелостниците е добра оценка и нивото им е задоволително в сравнение с това за България.

При първенеца в област Пловдив Английската гимназия от общо 100т. възможни точки средно възпитаниците са събрали 77,89т.. Зрелостниците на МГ „Акад. Кирил Попов“ имат 75, 05т., а езикова гимназия „Иван Вазов“ има 74,67. Следват учениците на Хуманитарната гимназия, Търговска гимназия и СУ "Васил Левски" в Карлово. 

От другата страна на скалата - с най-нисък резултат за областта са абитуриентите от професионалната гимназия в Садово. Те са събрали едва 17,59 т. Малко повече от тях имат учениците от професионалните гимназии в Карлово, Брезово, Перущица и Белозем.

В Пловдив има училище, в което нито един зрелостник не е успял да вземе матурата по БЕЛ! Това е СУ „Братя Миладинови“ в Пловдив, където учениците имат среден резултат от 19,92 точки и всички са с двойки.

За съжаление, няма нито един ученик от Пловдивско, успял да достигне максималния брой точки по български и литература. Има обаче 15 отличници, чийто резултат попада в графата 95 до 99,5 т.  Има още 223-ма ученици, които са с отлични оценки, като са успели да преминат скалата от 84,5т. броя на шестиците в Пловдивско е 5% от всички оценки.  

От друга страна, двойките тази година са 660, или 16, 09% от общия брой положени матури.

Учениците, които желаят да видят своите работи от държавните зрелостни изпити, могат да го направят в срок до 15 юни включително в училището, в което завършват 12 клас. Запознаването с работата става след представяне на документ за самоличност и в присъствието на представители на училищната зрелостна комисия.

Какъв е резултатът от втората задължителна матура – очаквайте подробности!