Силният вятър изгони търговците на мартеници от Главната улица в Пловдив. Поривите на стихията спряха работата на продавачите пред Пощата, но по дължината на центъра все пак се намериха малцина, които да предлагат червено-бялата си амулети. Много пловдивчани пък се спираха да разгледат или закупят мартенички.

Сред смелчаците на Стефан Стамболов е семейство, което вече 23 години предлага ръчно изработените мартенички. От малки гривни до гигантски плетени Пижо и Пенда фигурират в богатия им асортимент.

Забелязваме, че българското влияние все по-силно и убедително се завръща в тенденциите, като и тази година акцент на украшенията са шевиците.

"Хората купуват много мартеници, които се закачат на палтата. Те са предимно Пижо и Пенда, с шевици или типични есенни плодове - ябълки и круши. Тази година сме заложили и на изработката на мартенички с лица", споделя продавач пред TrafficNews.

Тази година цените варират, като за ръчно изработени амулети тип брошка трябва да отделите между 2,50лв. и 4лв. Цената на гривничките с червено-бяла плетка и украшения започват от 1лв.  

За по-китните мартеници, които са изработени от естествени материали, пловдивчани ще трябва да отделят по-големи суми. Те обаче се оправдават и от размерите и декорациите си. Стойността на чановете и гигантските Пижо и Пенда се движат между 6 до 20 лв.