Земетресението край Пловдив припомни темата за произвола при ремонтните дейности на жилищни сгради и апартаменти. Наскоро медията ни разказа казуса за нов собственик на апартамент на ул. „Ниш“, който разби носещи стени и ряза арматура, за да промени помещението си. Тогава съседи алармираха институциите и по случая стартира проверка, която обяви ремонтът за незаконен. Издаде се заповед за незабавно укрепване на разбитата структура, тъй като бе констатирано, че сградата е компрометирана и под риск.

Ремонтът на запечатания апартамент в Пловдив е нарушил конструкция на сградатаТова е констатирала комисия, след като е извършила проверка на място

Повече от месец по-късно обаче – това не е сторено. За щастие, трусът не е засегнал зданието, но притеснението „Какво можеше да се случи“ стана повод пловдивчаните на ул. „Ниш“ отново да повдигнат въпроса.

Имаше издаден акт, запечатаха апартамента с лепенка, но нищо не се случва. Няма никакво движение, нито правят оглед, нито укрепителна дейност. След труса сме притеснени какво може да стане със сградата и сме решени да не оставим нещата на самотек. Предоверихме се на институциите, но сме готови да сезираме и съда, ако не се предприемат мерки скоро“, споделя пред TrafficNews Минко Ангелов.

Запечатаха апартамента с изкъртени стени в Пловдив, проверяват годността на сградатаОбщина Пловдив забрани ремонта, даде срок на собственика да осигури достъп

Медията ни се свърза с администрацията на район „Централен“, чийто отдел по строителство обяви ремонтът за незаконен спрямо Закона за устройство на територията. Оттам заявиха, че процедурата е задействана, а собственикът е осигурил конструктор, който да изготви проект за реконструкция на компрометираните части от апартамента.

Процедурата се забави заради липсващи чертежи на сградата. Отне време докато се открият, защото преди 96-та година райони на Пловдив са имали различно разпределение. Документи за сградата на ул. „Ниш“  нямаше нито в „Централен“, нито в голяма община. Оказаха се в район „Западен““, заяви районният кмет Георги Стаменов.

По думите му наетият от собственика на апартамента конструктор следва да извърши заснемане на сградата, за да изготви проект. Той трябва да бъде одобрен от районното кметство, и едва след това може да се пристъпи към поправяне на конструкцията на жилището. 

Направихме опит да се свържем със собственика на компрометирания апартамент, но без успех.  Междувременно съседи изразиха притеснение, че бавенето на процедурата рискува сигурността на всички живеещи в сградата.