„Деинституционализацията не е просто краен резултат – това е много повече от закриване на институции. Вярвам, че България има успешна история, за която не се говори много. През изминалите години тя постигна успешна реформа в социалния сектор“. Това заяви представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн по време на среща на социалния сектор и местната власт в Пловдив. Тя подчерта, че от добрия пример на промяна в страната ни се учат както близки държави на Балканите, така и в Централна Азия. 

По време на събитието бе даден отчет за свършената работа през изминалите години по програма за социална интеграция и продължаваща подкрепа на деца и младежи, лишени от родителска грижа. Проектът, стартирал през 2018г., бе финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и за него бяха отделени 3,7 млн. лв..

През този период е оказана подкрепа на 436 деца, които са били настанени в Домове за медико-социални грижи за деца /ДМСГД/ . Били са закрити 8 такива институции и са останали да функционират 4. Затворени са вратите на всички Домове за деца, лишени от родителска грижа. Провеждани са обучения на стотици социални работници и медици.

Стотици деца и младежи са успели да получат образование, а след което да се реализират успешно в социалния сектор и трудовия пазар. За това подкрепа са оказали и местни бизнеси и работодатели в Пловдив, който принос бе отчете. Една малко част от тях уважиха срещата на социални работници и местна и национална власт, която се проведе днес под тепетата.  

Всичко, което правим, го правим в името на децата. За пореден път показахме, че Пловдив има добре изградена и работеща мрежа от социални услуги. Ние ще продължаваме да оказваме подкрепата си към тези младежи, за да станат пълноценни граждани на обществото. Нека бързаме да правим добро“, заяви кметът Здравко Димитров, който също присъстваше на срещата. Участие взеха още бизнес партньорите на проекта и Агенция за социално подпомагане.