Пловдивчанин, водещ дългогодишна съдебна битка с EVN „Топлофикация“, обвини Районен съд-Пловдив в нежелание да спазва европейското законодателство. Благой Порязов има спечелени няколко дела срещу дружеството, а причината са начислени сметки за парно, което той не ползва.

Медията ни вече ви разказа за желанието на пловдивчанина да промени действащата система за отчитане на потребление, която се прилага в България. По-конкретно - мъжът възразява срещу Наредбата за топлоснабдяване на Министерство на енергетиката, съгласно която EVN таксува домовете за сградна инсталация.

Припомняме, че едно от делата му, разглеждано в Районен съд-Пловдив, бе прекратено на местно ниво. В края на септември временен съдия-докладчик бе издал Определение, с което иска да бъде отправено преюридициално допитване до Съда на Европейския съюз за решаване на казуса. Това, което магистрати следва да преценят, е дали европейското законодателство допуска практиката за начисляване на сметки за сградна инсталация така, както го правим в България.

Пловдивчанин праща на Европейски съд EVN заради начислени сметки за парно, което нямаСистемата за отчитане в България е в полза да дружеството и в ущърб на потребителите, казва Благой Порязов

Процедурата по изпращане обаче се бави притеснително дълго, сигнализира Благой Порязов. Към днешна дата все още не е финализирана по реда, по който следва да бъде извършена. Районен съд -Пловдив е изпратил материали по делото, но не където трябва, допълва адвокатът му Адриан Славчев. Наложило се той да се обърне към Секретариата на съда в ЕС, откъдето му заявили, че при тях не е постъпвало подобно запитване.

От Секретариата са потърсили деловодството на РС-Пловдив и са им разяснили, че материалите по делото трябва да бъдат пратени по поща, на хартиен носител или чрез приложението на Съда на ЕС директно до тях, а не да бъдат пращани до Външното министерство или друг орган, какво направиха от Районния съд“, коментира пред TrafficNews адвокатът.

Подадох наново искане до съда в Пловдив с подробно описание как да извърши запитването, но вместо до Съда на Европейския съюз, временният докладчик е разпоредил да се прати до EVN за становище. Абсолютно ирелевантно е какво ще каже „Топлофикация“. Да се направи запитване е задължение на съда, без значение двете страни по делото какво искат. Не мога да си обясня поведението им, струва ми се, за съжаление, че става дума за незнание, вместо целенасочено действие срещу г-н Порязов“, допълва адвокатът.

Благой Порязов обаче заема друга позиция. По негово мнение става дума за умишлени процедурни хватки за забавяне на преюридициалното запитване, тъй като, казва той, това може да окаже влияние върху изхода на други дела, които EVN води срещу български потребители. „Това е абсолютно нежелание за изпълнение и спазване на Европейското право“, категоричен е той.

Районен съд-Пловдив: Процедурата е спазена.

Медията ни отново отправи допитване до Районен съд в опит да разбере на какво се дължи забавянето. В официален отговор до TrafficNews обаче бе посочено, че към 15 ноември: „Районен съд – Пловдив е отправил преюдициално запитване до Съда на ЕС (...), производството по делото е спряно до произнасяне на СЕС по постановените в Определението преюдициални въпроси“.

В отговора си зам.-председателят Диляна Славова посочва, че това се е случило още на 4 октомври, когато материалите са били пратени до МВнР и Отдел „Право на ЕС и процесуално представителство пред Съда на ЕС“ .

Междувременно съдия Николай Голчев, назначен да води делото, е направил отвод.Процедурата е била поискана от Порязов, с мотив, че той няма да е безпристрастен, тъй като вече се е произнесъл по друг съдебен спор между пловдивчанина и дружеството.

Преди години същият този съдия накара вещото лица да не отговаря на 17 мои въпроса. Не се съобрази със обективните факти и събраните доказателства, издаде решение, което противоречеше на фактология“, коментира той.

Любопитство буди още един факт. По делото, което е прекратено за изчакване на становището на европейските магистрати, е насрочено ново заседание. Съда на ЕС още не е разгледал казуса на EVN и Порязов, но двете страни ще се съберат отново в съдебната зала в началото на следващата година.

В момента Благой Порязов и адвокатът му са в режим на изчакване да бъде назначен нов съдия по делото. От него зависи и дали въобще ще се финализира процедурата по отправяне на преюридициално запитване до Европа.