Повече от десетилетие пловдивчанин води съдебни битки с EVN заради начислени сметки за парно, което той не ползва. В основата на борбата му стои желанието да промени действащата система за отчитане на потребление, която определя като съставена, за да обслужва интереса на дружеството. От години институциите абдикират, казва той, защото не налагат необходимия контрол, за да защитят обикновения потребител в България. 

Благой Порязов възразява срещу Наредбата за топлоснабдяване на Министерство на енергетиката, съгласно която EVN „Топлофикация“ таксува потребителите си.  

„Таксата „сградна инсталация“ е в пълно противоречие с технологиите, с физичните закони и с Европейското законодателство. На практика не се отчита реално потребена топлинна енергия, а чрез формулите се определят удобни на дружеството стойности“, споделя пред TrafficNews Порязов.


Абонатната станция в жилищната сграда на ул. "Победа"

Мъжът инсталира алуминиеви радиатори в дома си на ул. „Победа“ в Пловдив си през 1994г.. След 5 години взима решение да ги пломбира и да започне да се отоплява с климатици. През 2008г. обаче влиза в сила Наредба за топлоснабдяване. Съгласно нея дружеството започва да му начислява сметки задето през дома му преминават тръби за парно. Те не отдават топлина, но писмата с дължими суми не спират.

Аз отказах да плащам на EVN. Не е въпросът колко пари ще им дам, а за това, че ме таксуват за нещо, което не ми доставят. И това е проблем, който касае всички български потребители на топлинна енергия“, споделя Порязов.

Скоро след това дружеството започва да търси неизплатените сметки по съдебен път. За 15 години срещу него са заведени 5 дела, а до момента четири от тях са спечелени от пловдивчанина.

Системата за начисляване не засяга само жилището на Порязов. В същата сграда на ул. „Победа“ се намира и домът на сестра му, срещу която EVN „Топлофикация“ също води дела. Показателно в нейния случай е, че тя има повреден радиатор, на който обаче дружеството е начислило 100% потребена топлинна енергия. „В нашата абонатна станция имаше и случай на начислена 100% сградна инсталация, което е невъзможно. Това става без да имаме потребление от радиатори. И забележете – не няколко киловата, а 4 мегавата! Има само едно обяснение – грубо нарушение на доставчика спрямо потребителите“, категоричен е Порязов.

 „Вещото лице по едно от делата заяви категорично в съдебно заседание, че хора като г-н Порязов, които не потребяват никаква енергия, а плащат само сградна инсталация – плащат сметките на други хора, които ползват битова гореща вода и отопление. И това заключение не беше оспорено от ЕВН“, заяви пред медията ни адвокатът на Порязов Адреан Славчев.


Пломбиран радиатор в дома на Благой Порязов

В последното дело клиентът му иска спорът да бъде разгледан от Европейския съд в Люксембург за постановяване на решение за отстраняване на несъответствията между българското и европейското право. „Смисълът е да се установи наличието на разминаванията и да се синхронизира нашата Наредба за топлоснабдяване с Европейската директива“, споделя Благой Порязов.

Адв. Славчев: Съдът се бави. Защо?

На 28 септември 2023г. Районният съд в Пловдив излиза с определение, че прекратява производството и отправя (на основание Договор за функционирането на Европейския съюз) запитване до Съда на Европейския съюз – дали европейското законодателство допуска практиката за начисляване в България.

Тогава съдия-докладчикът посочва – определението да се изпрати до Върховния касационен съд за информираност, и до Министерство на външните работи по компетентност.

„Идеята на съдията е МВнР да изпрати документите по делото до съда Европейски съюз. Само че външното министерство се занимава с процесуалното представителство на държавата ни по такива дела. Изпълнителната власт не е компетентна да изпраща това запитване. Единственият компетентен да го направи е Районен съд-Пловдив“, коментира адв. Славчев.

На 9 октомври той изпраща официално искане до съда, към което прилага подробна информация как се извършва процедурата по преюридициално запитване до Съда в ЕС. „Временният докладчик е написал само – „Към делото“. Не е изпратено, а е просто приобщено“, заявява адвокатът.

Забавянето няма да се отрази на хода на делото, но притесненията им са, че е възможно препращането на казуса между Порязов и EVN до Съда в Люксембург въобще да не се случи.

Адвокат Славчев е категоричен, че случаят не бива да бъде пренебрегван, тъй като: „Бъдещото решение на съда на Европейския съюз няма да има значение само за случая на Благой Порязов. То ще има значение при всички подобни дела на български потребители, както и ще целия пазар в ЕС“.  

TrafficNews отправи запитване до Районен съд – Пловдив относно това има ли забавяне в процедурата по препращане на съдебните книжа.

От пресцентъра обаче обявиха, че процедурата е задвижена и запитване, касаещо определението, е било прехвърлено към Съда на ЕС.

Къде е държавата?

Преди три месеца Върховният административен съд в България отмени формулата за сградната инсталация в сметките за парно. Мотивът - незаконен е начинът за определяне на дял на отдадената топлинна енергия в сградната инсталация, която трябва да плащат всички живеещи в блока, независимо дали ползват или не централното отопление. Съдът отмени и начислените сметки за енергия от спрени и пломбирани радиатори. Решението бе обжалвано от енергийния министър и преразгледано пред петчленен състав на ВАС. 

По предходното дело с EVN „Топлофикация“ министерът на енергетиката откровено злоупотреби“, категоричен е адвокатът на Порязов.

Ходът на събитията бил променен заради влязла в сила нова наредба от 2020г.:

„Тя формално е променена, но по същество повтаря старата от 2007г. Същата бе обжалвана и отново отменена с решение на тричленен състав на ВАС като незаконосъобразна. Това решение в момента се обжалва от Министерство на енергетиката/МЕ/, като отбелязвам – по делото има приета експертиза на вещо лице, което обявява начина на начисляване за неправилен. В жалбата на МЕ няма един ред, в който да оспорва експертизата“, коментира адвокатът.

По думите му пред ВАС никой не поставил въпроса, че има формално изменение на Наредбата: „Мина заседанието и със свое решение петчленен състав обезсили решението на тричленния състав и каза, че потребителите нямат правен интерес да обжалват, тъй като нормативният акт вече е претърпял промени. Но това не е точно така, тъй като изменението действа занапред. За всички останали случаи, които са отпреди години, наредбата продължава да се прилага“, допълва той.

Благой Порязов: Оптимист съм!

В случай че Съдът на ЕС в Люксембург отчете пропуски в Наредбата за топлоснабдяване в България, комисия в Министерство на енергетиката ще трябва да предложи промени, които после да бъдат гласувани в Народното събрание. Макар процесът да е продължителен, Благой Порязов е оптимист, че проблемът на българските потребители на топлинна енергия – ще бъде решен.