Пловдивчани ще имат възможност да превърнат града си в едно по-чисто и красиво място, като се включват в поредното издание на инициативата "Да изчистим България заедно!". Тази година тя е предвидена за 16 септември, събота.

Началото ще бъде поставено в 10:00 ч., като временни пунктове за раздаване на материали (чували и ръкавици), необходими за почистването ще се обособят на следните места в града:

- „Данов хълм” - пред Радио и телевизионен център;
- Парк „Лаута” – до „Парк-хотел Пловдив”;
- Парк „Лаута”- беседката до барбекюто;
- Гребна база - пред ресторант „Гребеца”;
- Гребна база „Розариум” - на алеята зад Братската могила до кучешката площадка;
- Гребна база - Отрезвителя;
- „Младежки хълм” - до Детската железница;
- Хълм „Бунарджика – до паметника на „В. Левски”.
- Северният бряг на река Марица (тревните площи) - до магазин „Лекси” в близост до детски център „Тон Бонбон” ;
- Кв. „Гладно поле” - пред администрацията на р-н Източен;
- Парк "Източна Румелия" на ул. „Кукуш”;
- Надлез „Родопи” – тревни площи.

Чували и ръкавици ще бъдат раздавани на гражданите в обявените 12 временни пункта минути преди старта и по време на самата акция, също така материали за почистването ще се раздават през целия ден във всички районни администрации. В кампанията предварително са заявили участие, както доброволци от различни компании, общински и държавни институции, така и много граждани.

Кампанията цели да изгради обществена чувствителност по въпросите, свързани с опазването на околната среда и да направи България чиста в дългосрочен план. Главната роля в инициативата е поверена на гражданите, които с действията и начина си на мислене, се превръщат от доброволци за един ден в неизменни посланици на каузата да направим България чиста.

Кампанията е част от събитията, които са предвидени в програмата на Община Пловдив за отбелязване на „Европейската седмица на мобилността” от 16-22 септември и всички следват темата „Чиста, споделена и интелигентна мобилност". В тази връзка от общинската дирекция „Екология и управление на отпадъците“ апелират: „Елате с велосипед или пеша до мястото, където ще се включите в кампанията „Да изчистим България заедно”.