Областният управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев поздрави гражданите по случай  138 години от Съединението на България. „През последните години политическите кризи изпразниха от съдържание девиза „Съединението прави силата“, подчерта той и довачи, че сега се нуждаем от „силата на духа“ и „от дълбоката вяра“, за да защитим страната си.

Ето пълното му обръщение:

„Днес се навършват 138 години от едно от върховите постижения на българския национален дух - Съединението на Източна Румелия с Княжество България.

На 6 септември 1885 г. народът ни се обединява и категорично отхвърля „правото” на силните да се разпореждат със съдбата му и заявява ясно, че иска да живее под едно знаме и в една  държава.

През последните години политическите кризи изпразниха от съдържание девиза „Съединението прави силата“. Но в дни на тежки изпитания, на бедствия и войни, се връщаме към него, за да защитим и съхраним народа и страната си. В такива времена се нуждаем от силата на духа, от дълбоката вяра и огъня на надеждата, които са имали нашите предшественици - дейците на Българското Възраждане и Освобождението.

Позволете ми в този празничен ден да отправя към Вас своите най-искрени пожелания за здраве, щастие и благоденствие. Пазете уроците на историята, предавайте ги на децата си, които са нашата надежда и нашето бъдеще!

Да живее Съединението!

Да живее България!

____________

Поздравителните адреси към гражданите са изпратени до медиите преди да бъде съобщено за мащаба на щетите, нанесени от опустошителния потоп на Южното Черноморие, и настъпилата смърт на двама души.